Nagyvilág

Orosz bombázók tesztelték az amerikai légvédelmet

F-22-es-vadaszgep(210x140)(1).jpg (Array)
F-22-es-vadaszgep(210x140)(1).jpg (Array)

Sűrűn repkednek az orosz stratégiai bombázók Amerika felé, bár valószínűleg Washingtont se kell félteni. Legutóbb épp a függetlenség napján köszöntek be az oroszok.

Négy orosz bombázó közelítette meg az amerikai légteret július 4-én, a függetlenség napján, az USA nemzeti ünnepén – írja az Independent. A lap szerint a négy gép Alaszka és Kalifornia mellett kekeckedett az amerikaiakkal, akik vadászgépeket küldtek az elfogásukra.

Az első incidens helyi idő szerint délelőtt 10:30-kor történt, két F-22-es szállt fel az alaszkai légibázisról, hogy elfogjon két orosz Tu-95-ös stratégiai bombázót. Fél órával később már a kaliforniai partoknál repült két Tu-95-ös, két F-15-öst riasztottak emiatt. Nem közöltek részleteket arról, hogy a nukleáris fegyverek cipelésére is képes gépek fel voltak-e fegyverezve.

Érdekesség, hogy a lap szerint aznap Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel és boldog ünneplést kívánt neki. Az orosz gépek mindenesetre nem sértették meg az amerikai légteret, bár nem tudni, mennyire közelítették meg azt. Az oroszok nem kommentálták a történteket. A légvédelem szerint évi átlag öt ilyen eset történik, szóval ez nem egyedi. Arról, hogy az amerikai légierő szokott-e közel repülni az orosz partokhoz, titoktartásra hivatkozva nem nyilatkoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik