Nagyvilág

Orbán mini-Oroszországgá alakítja Magyarországot az EP-képviselő szerint

Szögesdrót (Array)
Szögesdrót (Array)

Azt tudakolják az Európai Bizottságtól, hogy megvárják-e, hogy megépül a kerítés, vagy nyomást gyakorolnak a magyarországi rezsimre.

„Megvárják, míg megépül a kerítés a szerb-magyar határon, vagy még az előtt beavatkoznak?” – tudakolta írásbeli kérdésben az Európai Bizottságtól a Liberálisok és Demokraták Európai Szövetségének európai parlamenti képviselőcsoportja.

Sophie In ’t Veld holland politikus elmondta: Magyarországon újabb sajnálatos, idegenellenes intézkedés zajlik, amely szembemegy az EU értékeivel és politikáival. A görög, a spanyol és a bolgár határon álló kerítések is bizonyítják, hogy az „Európa-erőd” nem jelent megoldást, nem állja útját az embereknek. A képviselő arra is kíváncsi, mit tesz a bizottság, ha Magyarország megtagadja a menedékkérőktől a jogot arra, hogy humanitárius segítségért folyamodjanak.

A svéd Cecilia Wikström szerint elfogadhatatlan, hogy miközben minden eddiginél többen menekülnek a világban, Magyarország falakat emelve elszigeteli magát. „Magyarországnak tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot. Kötelességünk és nem választás kérdése, hogy szolidárisak legyünk és korrekt eljárásban részesítsük a menedékkérőket” – mondta. Hozzátette: Orbán Viktor „mini-Oroszországgá” alakítja hazáját.

Az Európai Uniónak azonnal cselekednie kell, nyomást kell gyakorolni a magyarországi rezsimre, mielőtt túl késő lesz – jelentette ki a képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik