Nagyvilág

Kilenc hónapig pereskedett egy eldobott narancshéj miatt

narancshéj (Array)
narancshéj (Array)

Egy angliai férfi csak narancsot evett, és egy kis darabka héj a kuka mellett landolt. Meg akarták bírságolni, de bíróságra vitte az ügyet. Megnyerte a pert, ami több millió forintnak megfelelő fontjába kerülhet a brit adófizetőknek.

Luke Gutteridge állítólag nem vette észre, amikor egy tízpennys méretű narancshéj a szemetes helyett a földön landolt, mindez egy helyi közterületes szemeláttára történt.

A 29 éves fiatalember bocsánatot kért, betette a leejtett darabkát a kukába, de a hatóság embere így is kivetette rá a 75 fontos bírságot – írja a Daily Mail.

Mr. Gutteridge-t annyira idegesítette a túlbuzgó attitűd és az, hogy a helyi önkormányzat elutasította a fellebbezését, hogy bíróságra vitte az ügyet.

Úgy tűnik, megérte, mert felmentették a vádak alól, mondván, csak úgy lehet megbírságolni valakit szemetelésért, ha bizonyított, hogy azt az illető szándékosan tette.

Az ügy valószínűleg olyan 8 ezer fontjába kerülhet a brit adófizetőknek, ami hárommillió forintnál is több átszámolva. Ebben benne vannak a helyi önkormányzat jogi költségei és a fiatalember perre fordított költségei, amit most visszaigényelhet egy központi alapból.

Fotó: dailymail

„Egyszerűen nem tudtam elhinni. A bírság egy abszolút hülyeség volt” – mondta a Londonhoz közeli Potters Barban élő Mr. Gutteridge. „Utálom a szemetelő bunkókat és soha nem gondoltam volna, hogy egyszer engem is annak minősítenek majd egy véletlenül elejtett kisdarabka héj miatt, amit ráadásul észre sem vettem.”

Az eset még tavaly szeptemberben történt az angliai Hoddesdonban. A korábban sales-esként, most pedig golfozóként dolgozó férfinek kétszer kellett megjelennie a bíróságon, hogy bizonyítsa igazát.

A brit kormányzati irányelvek ráadásul még példaként is említik a narancshéjat az olyan esetekre, ahol nehéz bizonyítani a közérdek meglétét a vádemeléshez, és figyelmezteti is az önkormányzatokat, hogy fordítsanak különös figyelmet arra, hogy a nyilvánosság hogyan aknázhatja ki a jogi lehetőségeit.

A Broxbourne-i önkormányzat csak annyit reagált, hogy azért mentek bíróságra, mert a szemetelésért felelős irodista és Mr. Gutteridge verziója a történtekről eltért egymástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik