Nagyvilág

Húzzák az iráni atomtárgyalást, mint a rétestésztát

iran-atomprogram(960x640).jpg (Array)
iran-atomprogram(960x640).jpg (Array)

Eközben a döntés messzebb van, mint Makó Jeruzsálemtől, mialatt annyi a vitás kérdés, mint csepp a tengerben.

Néhány nappal meghosszabbítják a nemzetközi közösség és Irán közötti tárgyalásokat Teherán vitatott atomprogramjáról – jelentette be Bécsben az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden, néhány órával a végső megállapodás tető alá hozásának éjfélkor lejáró határideje előtt.

“A következő napokban folytatjuk a tárgyalásokat. Ez nem azt jelenti, hogy kitoljuk a határidőt, hanem hogy rugalmasan értelmezzük azt” – mondta újságíróknak Federica Mogherini, hozzátéve, hogyha valamikor, akkor most van itt az ideje a végleges megállapodás elérésének. Megjegyezte, még ha a tárgyalásokon részt vevő hét ország – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország, valamint Irán – külügyminisztereinek némelyike most el is utazna, ez nem jelenti az egyeztetések megszakítását. A távozó külügyminiszterek készek visszatérni néhány órán vagy napon belül – mondta.

 

Diplomáciai források szerint még csütörtök előtt eredményre juthatnak a felek, míg Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint július 10-ig, azaz péntekig folytatják a tárgyalásokat. A 13 éve tartó nukleáris vita lezárását célzó végső megállapodás – aminek június 30-i határidejét korábban július 7-re tolták ki – tétje az Iránt sújtó nemzetközi szankciók enyhítése. A nyugati hatalmak cserébe azt akarják elérni, hogy biztosított legyen, Teherán csakis békés céllal folytat atomprogramot.

Az orosz külügyminiszter az Interfax jelentése szerint azt mondta: az Irán elleni fegyverembargó jelenti a fő leküzdendő akadályt a nemzetközi tárgyalásokon. “Azt mondhatom önöknek, hogy egyetlen nagy probléma van a szankciók kérdésében – ez pedig a fegyverembargó problémája” – mondta el Szergej Lavrov. Arról is beszélt, hogy nagyjából nyolc kérdést kell még tisztázni, mielőtt végleges megállapodás születik Irán és a hatok között.

Laurent Fabius francia külügyminiszter kedden Bécsben azt mondta, “nem egyszerűek” az Iránnal folytatott tárgyalások, amiknek jelenleg három döntő pontjuk van. Mint mondta, továbbra is vita tárgyát képezi a nukleáris kutatás korlátozása és az urándúsításhoz használatos nagyteljesítményű centrifugák fejlesztése, a szankciók, valamint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megválaszolatlan kérdései az atomprogram lehetséges katonai dimenziójáráról.

A bécsi tárgyalásokon részt vevő magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta, hogy a végső megállapodás létrejötte esetén is érvényben marad az ENSZ Biztonsági Tanácsa által 2010-ben elrendelt fegyverembargó. Teherán követelése az, hogy a világszervezet oldja fel az összes ellene irányuló szankciót, ha életbe lép a végleges megállapodás. A Fehér Ház kedden kiadott közleményében is arról írt, hogy az iráni atomprogramról szóló bécsi tárgyalásokat érdemes folytatni, mivel már közel van a megállapodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik