Nagyvilág

Gripenjeink megvédték a szlovén légteret a betolakodóktól

Gripen(960x640).jpg (Array)
Gripen(960x640).jpg (Array)

Két repülőt is igazoltattak a szlovén légteret legálisan ellenőrző magyar vadászok. Szeptembertől jön a kemény dió, a balti államok légtereit is ellenőrizzük majd.

Magyarország NATO-felajánlásának részeként egy nap alatt két bevetést hajtottak végre a Magyar Honvédség vadászgépei a szlovén légtérben – közölte a Honvédelmi Minisztérium kedden az MTI-vel. A NATO-felajánlás részeként 2014 októberétől Magyarország Olaszországgal közösen látja el a szlovén légtér ellenőrzését. A két bevetés során a magyar Gripen-pilóták két repülőt is elfogtak és igazoltattak.

Szeptembertől négy hónapon át Magyarország látja el a Baltikum légtérvédelmét, szintén NATO-feladatként. Ezekkel a vállalásokkal olyan NATO-tagállammá válik, ami képes a légierejét az országhatáron túl is alkalmazni – írták.

Szintén a magyar Gripenek látják el 2016. január 1-től a közvetlen légi támogatási képességet az Európai Unió Harccsoportjában, amit fél éven keresztül a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) biztosítanak az EU-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik