Nagyvilág

Putyin egyelőre nem pénzeli a görögöket

alekszisz ciprasz, vlagyimir putyin (Array)
alekszisz ciprasz, vlagyimir putyin (Array)

A hivatalos nyilatkozatok legalábbis arról szólnak, hogy az orosz fél megállapodást remél a hitelezőkkel Ciprasz kormányától.

Oroszország azt reméli, hogy Görögország mielőbb megegyezik a hitelezőkkel – így kommentálta a görögországi népszavazés eredményét Vlagyimir Putyin szóvivője hétfőn. Dmitrij Peszkov kijelentette: tiszteletben tartják a görögök akaratnyilvánítását, ugyanakkor nagy figyelemmel kísérik a görögországi eseményeket, legfőképp, ami ezután következik.

Arra a kérdésre, hogy ha Görögörszág nem egyezik meg hitelezőivel, Moszkva ad-e pénzügyi támogatást, Peszkov azt mondta: ezzel a kérdéssel inkább a görögökhöz kellene fordulni. Nyomatékosan hangsúlyozta azt, hogy eddig semmilyen segítségnyújtásra vonatkozó kérést nem kaptak, a szerdán kezdődő BRICS-találkozó napirendjén sem szerepel a kérdés.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő nemrég találkozott Vlagyimir Putyinnal Szentpéterváron, ahol a Török Áramlat folytatásának szánt, Görögországon áthaladó gázvezeték megépítéséről írtak alá szándéknyilatkozatot. Itt közös projektekről és kereskedelemfejlesztésről is szó esett, de pénzügyi segítségről nem tárgyaltak. Szergej Sztorcsak pénzügyminiszter-helyettes akkor azt mondta: Oroszország nem szeretné fokozni a feszültséget az Európai Unió és Görögország között.

Ugyanakkor a Der Spiegel még áprilisban írt arról, hogy Oroszország 3-5 milliárd eurót utal át Görögországnak előlegként a gázvezeték megépítésére, de az orosz fél ezt cáfolta. Ugyanakkor Vlagyimir Putyin sem cáfolta korábban, hogy lehet olyan helyzet, amikor Moszkva „nagy közös tervekre” pénzt kölcsönöz a görögöknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik