Nagyvilág

Óriásmecset miatt áll a bál Romániában

Mecset Budapesten (Array)
Mecset Budapesten (Array)

A volt államfő terroristáktól tart, a főmufti viszont kiakadt, mert ő is harcol a vallási radikalizmus ellen.

Éles vita robbant ki Romániában a Bukarestbe tervezett óriásmecsetről, miután Traian Basescu volt államfő biztonsági kockázatnak nevezte, hogy Európa egyik legnagyobb muzulmán központja épüljön fel a fővárosban – tudósít az MTI. A román állam egy hónapja nagy értékű telket bocsátott az országban élő muzulmánok rendelkezésére, hogy azon a török állam segítségével kétezer hívő befogadására alkalmas mecsetet építsen.

Basescu pártjának pitesti-i fórumán vasárnap azt mondta: a gyógykezelésen lévő Victor Ponta kormányfő ezek szerint nem láb-, hanem fejsérülést szenvedett, mert „Európa legnagyobb mecsetének felépítésénél és hatezer muzulmán egyetemista Bukarestbe hozásánál nincs nagyobb biztonsági kockázat”.

Az Antiszemitizmust Figyelő Központ romániai szervezete hétfői nyilatkozatában osztotta Basescu aggodalmát: közölték, félő, hogy a Bukarestben megépítendő óriásmecset az iszlám radikálisok központjává, a terrorizmus regionális centrumává válhat. Egyben figyelmeztették a román kormányt: az építési engedély kiadása előtt tüzetesen ellenőrizzék, kik pénzelik a mecset felépítését.

Juszuf Murat romániai főmufti ugyanakkor cáfolta, hogy a tervezett vallási központba ezrével hoznának egyetemistákat és kijelentette: a mecset épp azt a célt szolgálná, hogy Bukarestben ne szétszórtan, rögtönzött helyeken szervezzék a muszlim vallási szertartásokat. „Csalódást jelent számomra a volt államfő megalapozatlan kijelentése, hisz ő is tudja, hogy több mint tíz éve, amióta ebben a tisztségben vagyok, magam is harcolok a vallásos radikalizmus terjedése ellen” – mondta. Kijelentette, hogy Románia sosem lesz iszlám központ és ha felépül a bukaresti mecset, azután csak olyanok prédikálhatnak, akik a román állam által akkreditált teológiai intézmények oklevelével rendelkeznek.

Bukarestben a muzulmánok száma tízezerre tehető, a Fekete-tenger partján lévő Dobrudzsában jelentősebb török közösség él. A 2011-es népszámláláson 65 ezren vallották magukat muzulmán vallásúnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik