Nagyvilág

MERS: második fertőzés a Fülöp-szigeteken, Dél-Korea lábal kifelé

mers (Array)
mers (Array)

A Fülöp-szigeteki hatóságok megerősítették hétfőn, hogy még egy ember fertőződött meg a gyakran halált okozó MERS-vírussal - ő a második beteg a szigetországban. Dél-Koreában ugyanakkor csillapodik a járvány, négy napja nem történt újabb megbetegedés.

A Fülöp-szigeteki beteg, egy 36 éves külföldi férfi szombaton került kórházba a betegségre utaló tünetekkel, és hétfőn bebizonyosodott, hogy MERS-vírussal fertőzött. A férfi a múlt hónapban érkezett Dubaiból, előtte járt Szaúd-Arábiában is, és feltehetően ott kapta el a betegséget.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint állapota javul. A hatóságok megfigyelés alatt tartják azokat, akikkel beteg az elmúlt napokban szorosabb kapcsolatba került. Egyikük, egy nő, ugyancsak a betegség jeleit mutatja, de még nem bizonyosodott be róla, hogy MERS-szel fertőzött. Figyelik annak a gépnek a kétszáz utasát is, amellyel a férfi a Fülöp-szigetekre érkezett.

A délkelet-ázsiai országban januárban történt az első MERS-megbetegedés, egy, ugyancsak Szaúd-Arábiából érkezett ápolónő fertőződött meg, de meggyógyult.

A dél-koreai egészségügyi minisztérium közölte hétfőn, hogy immár hatodik napja nem szedett újabb áldozatokat a MERS-járvány, és négy napja újabb fertőzés sem történt, továbbra is 186 betegről tudnak. A kormány hivatalosan akkor jelenti be a járvány végét, ha 28 napon át – ami a lappangási idő kétszerese – nem történik újabb fertőzést. Dél-Koreában eddig 33 ember halt bele kórba, a halálozási arány 17,7 százalékos.

A közel-keleti légzőszervi tünetegyüttest (MERS) okozó koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed. A halálos áldozatok több mint 90 százaléka idős, illetve más egészségügyi problémával küzdő ember volt, akinek állapotát tovább rontotta a MERS.

Az első megbetegedést 2012-ben regisztrálták Szaúd-Arábiában, azóta a veszélyes kór összesen 23 országban jelent meg, köztük Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és Franciaországban. Összesen 1100-an betegedtek meg szerte a világon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik