Nagyvilág

Megelőzni nem akarták, hát most megemlékeznek a népirtásról

Srebrenica (Array)
Srebrenica (Array)

Húsz éve történt a 8000 halottat követelő srebrenicai mészárlás, amibe a nyugati hatalmak nem nagyon akartak beavatkozni.

1,2 millió fontot, azaz kb. 540 millió forintot különített el a brit kormány arra, hogy megemlékezzen a boszniai Srebrenicában a délszláv háború idején elkövetett tömeggyilkosságokra – írja a brit Guardian. Most van ugyanis a brutális mészárlás 20. évfordulója: két évtizede ekkor vonultak be a szerb erők a bosnyák városkába, ahol 8000 férfit öltek halomra az ENSZ békefenntartóinak orra előtt.

Nem csoda, ha a nyugati kormányok most költenek pénzt a boszniai eseményekre való megemlékezésre, hisz óriásiakat hibáztak, ez is vezethetett ezrek halálához. Eleve a holland kéksisakosok beavatkozás nélkül nézték végig, ahogy a hágai bíróság elé került Ratko Mladic martalócai vérengzést rendeznek. Azóta kiderült, az amerikai és brit hírszerzés is tudott a készülődő offenzívára, de nem szóltak róla a hollandoknak. Ráadásul két hónappal korábban beszüntették a szerbek elleni légitámadásokat is.

A britek a Westminster-apátságban tartanak majd megemlékező misét hétfőn, majd David Cameron kormányfő fogadja Bakir Izetbegovic bosnyák elnököt és a Srebrenicai Anyák szervezet képviselőit. A walesi és a skót fővárosokban is fejet hajtanak az áldozatok előtt a főminiszterek jelenlétében, és a boszniai megemlékezéseken is képviseli majd magát a brit királyi ház.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik