Nagyvilág

Karnyújtásnyira a megegyezés az iráni atomprogramról

irán (Array)
irán (Array)

Az irániak, amerikaiak és az EU is bizakodó, soha nem volt még ilyen közel a megállapodás az atomprogramról.

Több vitás kérdésben még nem egyeztek meg, de benne van a pakliban, hogy a héten történelmi egyezség születhet az iráni atomprogramról – mondta Bécsben tartott sajtótájékoztatóján John Kerry amerikai külügyminiszter a BBC szerint. Pénteken az iráni külügyminiszter is megerősítette, hogy még sose volt ilyen közel a megállapodás. A tárgyalások mostani határideje július 7., kedd.

Kerry szerint kemény döntésekre lesz szükség a következő napokban és akkor meglehet az egyezség, de ha ezek nem születnek meg, az USA feláll a tárgyalóasztaltól. Federica Mogherini, az EU-t a tárgyalásokon képviselő külpolitikai főnök azt mondta, konstruktívak és pozitívak voltak a megbeszélések, közel a kézrázás.

A P5+1-esnek nevezett csoport, az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Oroszország és Németország azt szeretné elérni, hogy Irán vegyen vissza az atomprogramból, csak polgári célra hasznosítsa azt, valamint ne legyen atomfegyvere. Irán cserébe a program miatt őt sújtó nemzetközi szankciók enyhítését, sőt eltörlését szeretné. Ha megszületik a megállapodás, arra még Ali Hamenej iráni ajatollahnak, meg az amerikai Kongresszusnak is rá kell bólintania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik