Nagyvilág

Embereken próbálja ki vegyi fegyvereit Észak-Korea

gázmaszk (Array)
gázmaszk (Array)

Az egyik legzártabb diktatúrából megszökött kutató 15 gigabájtnyi terhelő bizonyítékot hozott magával, amit rövidesen bemutat az Európai Parlamentnek.

Súlyos bizonyítékokkal szökött meg Észak-Koreából egy biológiai és vegyi fegyverek kifejlesztésében részt vett kutató – írja a Telegraph. A tudós, aki jelenleg Finnországban tartózkodik, 15 gigabájtnyi adatot hozott magával, melyek állítólag emberkísérletekről tanúskodnak. A férfi a bizonyítékait az Európai Parlamentnek tervezi átadni.

Korábban is lehetett hallani olyan értesüléseket, melyek szerint az észak-koreai tudósok embereken próbálnak ki fegyvereket, de perdöntő bizonyítékot ezidáig nem mutattak be. Korábban egy, az 1990-es években dezertált katonatiszt elmondta: az utolsó csepp a pohárban az volt számára, amikor végig kellett néznie, hogy testi és szellemi fogyatékos gyermekeken próbálnak ki vegyi fegyvereket.

Az ország nagy mennyiségben képes előállítani egyebek mellett szaringázt és mustárgázt. Rendszeresen előfordul az is, hogy politikai foglyokon próbálják ki ezeket. Az emberi jogi szervezetek nagy várakozással tekintenek a most dezertált kutató által bemutatandó adatok elé. „Ha bebizonyosodik, hogy voltak ilyen kísérletek, az a nemzetközi emberi jogi egyezmények súlyos megsértését jelenti” – mondta egy dél-koreai elemző. Ez felhatalmazást adhat a nemzetközi közösségnek, hogy minden erővel akadályozza meg a hasonló programok végrehajtását.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik