Nagyvilág

Azt hazudta betegeinek, hogy rákosak, majd kemóval kezelte őket

farid fata (Array)
farid fata (Array)

A michigani doktor fejőstehénnek nézte a pácienseket. Azt mondta, hogy gyógyíthatatlan kórban szenvednek, majd rengeteg pénzt elkért a terápiáért. 175 év börtön vár rá.

Bíróság elé áll az Egyesült Államokban egy michigani orvos, aki felesleges kemoterápiás kezelesékkel bombázta pácienseit, miután azt mondta nekik, hogy halálos betegek. Farid Fata hihetetlen vádakkal, és 175 éves börtönbüntetéssel néz szembe a detroiti törvényszéken hétfőn. Kezeltjeinek nemcsak az egészségük ment tönkre, hanem sokan elvesztették minden megtakarításukat, illetve az orovosokba vetett bizalmuk is megrendült – számolt be Amerika történetének egyik legnagyobb egészségügyi botrányáról az NBC News.

Családja Disneylandbe vitte búcsúzóul, pedig nem volt rákos

A híroldalnak Fata több egykori páciense is beszámolt az általa átélt szörnyűségekről. Robert Sobieray például azt reméli, az első sorokban ülhet, amikor a doktorra kimondja a bíróság az életfogytig tartó szabadságvesztést. A most 62 éves, autógyári munkást 2010-ben diganosztizálták a leukémia egyik ritka fajtájával – tévesen. Fata háromhetes sugárkezelésre és havi egyszeri kemoterápiára utalta be. Miután a drága beavatkozás “nem hatott” Sobieray más onkológusokat is felkeresett, akik közölték vele: sohasem volt rákos. A terápia végére a férfi elvesztette a fogait és irányíthatatlan rángás ejtette rabul a testét.

Patty Hestert mielodiszpláziás szindrómával, a csontvelőrák egyik típusával vették fel Fata klinikájára szintén 2010-ben. A orvos azt közölte vele, hogy végső stádiumban van, ennek ellenére nem tette transzplantációs listára, hanem infúziót és immunhiányos betegség elleni gyógyszereket kapott. Fata azt hazudta a hölgynek, hogy vagy a rákba vagy másodlagos fertőzésekbe fog belehalni. Miután a doktort letartóztatták, róla is kiderült, hogy az égvilágon semmi baja nincs. Az egykori műtősnek magas vérnyomása lett a hasztalan kezelésektől és a haja is kihullott. A férje arról számolt be, hogy a sikeres gyógyulás érdekében minden ingóságukat eladták, és mikor már azt hitték, nincs remény, utolsó élményként elmentek a családdal Disneylandbe.

A 68 éves Steve Skrzypczakra is kimondta a halálos ítéletet a csaló doktor. Fata non-Hodgin limfómát állapított meg nála, ami miatt nemcsak egy 6 hónapig tartó kemoterápiát kellett végigszenvednie, hanem egy gyógyszeradagoló implantátumot is beültettek a mellkasába. A férfi az NBC-nek azt mondta, Fata a négyszeres dózist írta fel neki, ahhoz a mennyiséghez képest, amelyet a többi orvos hasonló stádiumban javasolna. Persze ő sem volt beteg.

A valódi betegeket is kiszipolyozta

Mint utóbb kiderült, Fata nemcsak egészséges pácienseinek állított fel valótlan diagnózisokat, hanem végleges stádiumú, halálos beteg embereknek is. Nekik, hogy még több pénzt kicsikarjon belőlük, azt mondta, hosszabb távú kezeléssel kigyógyíthatók a rákból. Így tett a tüdőrákban szenvedő Nancy LaFrance-szal is, akivel már a sebész közölte, a kemoterápia nem segíthet rajta. Fata ezzel szemben beadta neki, hogy felépülhet műtéti beavatkozás nélkül is. A nő lánya szerint a doktor azzal kecsegtette, hogy még az unokájának a diplomaosztóján is ott lesz majd. Nancy nem sokkal később meghalt.

Az ügyészség jelentésében azt írta, a csaló orvos kifinomult manipulációkkal tartotta a markában és gyakorlatilag fejős tehénnek nézte betegeit. Folyamatosan ellenőrizte a páciensek állapotát és akkor is kapcsolatban maradt velük, amikor ők már szabadulni próbáltak a hatástalan terápiáktól. Sőt, zaklatta is a kezelteket: egy ízben például azt írta egyikőjüknek, aki 51 ezer dollárral tartozott neki, hogy “a pénzét akarja”.

A luxusvillában élő Farid Fata, aki egyetlen rendelőjéből egész kis egészségügyi birodalmat épített ki kevesebb mint egy évtized leforgása alatt, nem volt hajlandó nyilatkozni a detroiti tárgyalás előtt, és ügyvédei sem szólaltak meg. Az orvos tavaly szeptemberben bűnösnek vallotta magát a nyomozás során, és beismerte, hogy több millió dollárt fizettetett ki a biztosítótársaságokkal és betegeivel felesleges kezelésekre, hét klinikáján. A szövetségi ügyészek 175 év börtön kértek neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik