Nagyvilág

Újabb kihívója akadt Hillary Clintonnak

jim webb (Array)
jim webb (Array)

Jim Webb volt virginiai szenátor csütörtökön bejelentette, hogy ringbe száll az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségéért.

A 69 éves politikus mind a demokrata előválasztás, mind a 2016-os elnökválasztás nagy esélyesének tartott Hillary Clinton ötödik párton belüli kihívója.

A vietnami veterán és volt haditengerészeti miniszter azt írta, azért száll versenybe, mert szerinte újfajta hozzáállásra van szükség az Egyesült Államok problémáink megoldására, és meg kell fosztani a többi jelöltet pénzelő “árnyékelitet” a politika feletti irányítástól.

Mindazonáltal a volt szenátor, aki 2007 és 2013 között képviselte Virginiát a törvényhozás felsőházában, azt is leszögezte: tisztában van esélyeivel, és azzal, hogy kampánya nem tud versenyre kelni több tízmillió dolláros támogatásokat összegyűjtő ellenfeleiével.

Ez utóbbit illetően Bernie Sanders vermonti szenátor – akit Clinton eddigi legkomolyabb demokrata párti kihívójának tartanak – csütörtökön bejelentette, hogy április 30-a óta 15 millió dollárnyi adományt gyűjtött össze előválasztási kampányára.

Az elsősorban a Demokrata Párt balliberális szárnyának körében népszerű Sanders közölte, hogy több mint 400 ezer felajánlás érkezett hozzá, mindegyik 250 dollár alatti összeg.

Előző nap Clinton arról számolt be, hogy eddig 45 millió dollárt kalapozott össze támogatóitól, ami a kampány ilyen korai időszakában rekordmennyiségű összegnek számít. Sandershez hasonlóan Clinton is azt hangoztatta, hogy az adományok döntő többsége – a beérkezett összeg 91 százaléka – 100 dollár alatti felajánlásokból jött össze.

A demokrata párti politikusok a sok kicsi adomány hangoztatásával azt próbálják bizonygatni, hogy nem pénzemberek és nagyvállalatok, hanem átlagemberek állnak mögöttük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik