menekültek (Array)
Nagyvilág

Menekültügy: a horvátok egy hadihajóval szállnak be

A horvát kormány úgy döntött, bekapcsolódik a menekültválság enyhítését célzó Triton mentőműveletbe, és augusztusban egy hadihajót küld a Földközi-tengerre.

A Jutarnji Liszt horvát napilap pénteki számában arról ír, hogy a műveletre kijelölt Andrija Mohorovicic nevű hadihajó 300 személy befogadására alkalmas. Ötvenfős legénységgel, és egy teljes egészségügyi csapattal három hónapig lesz küldetésen.

A kimenekített illegális bevándorlókat az Andrija Mohorovicic olasz kikötővárosokba viszi majd, ahol az ottani hatóságok átveszik és regisztrálják őket. A hadihajók a műveletben megsemmisítik azokat a hajókat, amelyekről már kimenekítették az embereket – írta a lap.

Az Európai Unió (EU) földközi-tengeri missziója, a Triton művelet, tavaly november elején kezdte meg működését, és a Mare Nostrum nevű programot váltotta. Az akcióban jelenleg 14 ország vesz részt, amelynek költségvetését – havi 2,9 millió eurót – szintén az EU biztosítja. Célja, hogy a nemzetközi vizeken bajbajutott illegális bevándorlókon segítsen, valamint erősítse az embercsempészekkel szembeni fellépést.

Ajánlott videó