Nagyvilág

Kitoloncolás helyett segítenék az illegális bevándorlók beilleszkedését

mexikói határ (Array)
mexikói határ (Array)

Az amerikai belbiztonsági minisztérium nem akarja azokat vegzálni, akik régóta az országban vannak, nem bűnözők és végső soron a társadalom tagjaivá váltak.

Komoly változtatásokat vitt végbe az Egyesült Államok kormánya a bevándorlási törvényekkel kapcsolatban, melyek arra irányulnak, hogy kitoloncolás helyett segítsék a személyi iratok nélkül érkezők beilleszkedését az amerikai társadalomba – idézi az MTI a Washington Postot.

A lap szerint az amerikai belbiztonsági minisztérium 2015 elején arra utasította munkatársait, hogy a büntetett előéletűekre, a terrorfenyegetést jelentőkre és a zöldhatárt a közelmúltban átlépőkre összpontosítsanak, mindenki mást hagyjanak békén. Ettől még persze nem rendeződik az állampolgárság kérdése, de az országban élő mintegy 11,3 millió illegális bevándorló élete alapvetően megváltozhat. Most ugyanis például inkább nem ülnek autóba és nem jelentik be, ha bűncselekmény áldozataivá válnak, mert attól tartanak, azonnal kitoloncolják őket, ha rendőrrel találkoznak. Pedig nagyon sokan már legalább egy évtizede az országban vannak és szoros kapcsolatuk alakult ki a helyi közösséggel.

Jeb Johnson miniszter azt mondta: a tárca nem arra akarja használni az erőforrásait, hogy azokat toloncolja ki, akik régóta az Egyesült Államokban élnek, nem követtek el súlyos bűncselekményt és végső soron a társadalom tagjaivá váltak. Ugyanakkor különbséget tesznek a már letelepedettek és azok között, akik csak nemrég léptek be az országba.

A jogvédők és az érintettek ugyanakkor kételkednek, ugyanis szerintük a belbiztonsági minisztérium már többször megszegte ígéretét és nagy vele szemben a bizalmatlanság azért is, mert sokáig szinte terrorizálta az illegális bevándorlókat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik