Nagyvilág

Az Uber felfüggeszti működését Franciaországban

Uber (Array)
Uber (Array)

Felfüggeszti működését Franciaországban a tisztességtelen eszközök alkalmazásával vádolt Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatás, amelynek két vezetője ellen eljárás is folyik, erősítette meg pénteken Grégoire Kopp szóvivő.

Thibaud Simphal, az Uber France vezérigazgatója a Le Monde című napilap honlapján megjelent interjúban azt mondta: péntek este 8 órától Franciaországban felfüggesztik a szolgáltatást, “mindenekelőtt a sofőrök biztonságának érdekében, akik az elmúlt napokban erőszakos cselekmények áldozatai voltak”. Ezenkívül az Uber “a párbeszédre és a nyugalomra törekszik a hatóságokkal és meg akarja mutatni, hogy felelősen gondolkodik” – mondta az igazgató.

Az amerikai központú Uber ellen 2014 novemberében indított előzetes vizsgálatot a francia hatóság, mert az alkalmazáson keresztül lebonyolított utazások után a felhasználók nem fizetik be a kötelező járulékokat és adókat. Többször tettlegességig fajuló összetűzések alakultak ki az Uber sofőrjei és a taxisok között is, utóbbiak csütörtökön országos útlezárást tartottak, óriási dugókat okozva.

Francois Hollande államfő kijelentette: az Ubert meg kell szüntetni, mert semmilyen szociális és adótörvényt nem tart tiszteletben, tisztességtelen versenyt folytat. A hivatalos taxiengedély Franciaországban akár 80 millió forintba is kerülhet és 250 órás képzésen kell megfelelniük a sofőröknek, az Ubernél nincs ilyen kitétel. A francia kormány elítélte az Uber sofőrjeivel szembeni erőszakot, de ígéretet tett arra, hogy mindent elkövet a szolgáltatás tényleges betiltása ellen.

Korábban arról is írtunk, hogy Taxisok támadták meg az Uber-utasokat Budapesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik