Nagyvilág

Állatrendőrség alakult Bulgáriában

állatkínzás szabolcsban (Array)
állatkínzás szabolcsban (Array)

Annyi állatkínzás volt már, hogy külön rendőrség kell hozzá.

Külön rendőri részleg alakult az állatok védelmére Bulgáriában, ahol az utóbbi években megszaporodott az állatkínzások és az állatok elleni támadások száma.

Rumjana Bacsvarova belügyminiszter és kormányfőhelyettes már aláírta az állatvédelmi rendőrség létrehozásáról szóló rendeletet. Az egyelőre 60 tagú osztag azonnal megkezdi a szolgálatot az ország 28 megyéjében. Feladatuk az állatgyilkosságok, -kínzások és az állatviadalok kivizsgálása lesz, de foglalkozniuk kell azokkal a balesetekkel is, amelyekben állatok sérültek meg, vélhetően emberi hanyagságból.

Emil Radev parlamenti képviselő szerint az osztag tagjait Hollandiába kellene kiképzésre küldeni, mert Bulgária sokat hasznosíthatna az ottani tapasztalatokból. A politikus úgy fogalmazott, az Európai Unióban Bulgáriában és Romániában a legrosszabb az állatok helyzete, s ezen változtatni kell.

Bulgáriában 2012-ben 103-ból 21, 2013-ban 130-ból 30, tavaly pedig 181-ből 35 esetet derítettek föl a hatóságok. Az országban jog szerint akár háromévi szabadságvesztéssel és pénzbírsággal lehet sújtani az állatokkal való méltatlan bánásmódot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik