Nagyvilág

Mecseteknél gyilkolt a Boko Haram

Boko-haram(1)(960x640).jpg (Array)
Boko-haram(1)(960x640).jpg (Array)

Mintegy másfélszáz embert gyilkoltak meg a Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport fegyveresei Nigéria északkeleti részén - közölték szemtanúk.

Az első támadás előző nap történt a Csád-tóhoz közeli Kukawa településén, ahol mintegy ötven, a Boko Haramhoz tartozó fegyveres a település négy mecsetjénél tüzet nyitott a bent imádkozókra a muzulmánok böjti hónapja, a ramadán idején, nem sokkal a napi böjt vége után. Egy férfi azt mondta, hogy a fegyveresek bekerítették a mecseteket és elkezdték lőni a hitbuzgó embereket, többségében fiatalokat, gyerekeket. Ezt követően egyes terroristák felgyújtották a holttesteket, míg mások a házak fosztogatására indultak.

Egy másik szemtanú, Kwantami Amodu halász megerősítette a történteket, hozzátéve, hogy 97 holttestet számlált meg. Szerinte mintegy négy óra hosszat voltak a fegyveresek a faluban anélkül, hogy a nigériai hadsereg katonái odaérkeztek volna. Hozzátette, hogy a katonák egy másik, 11 kilométerre lévő településen voltak. A terroristák a házakból az összes élelmet elvitték, majd az épületeket felgyújtották.

Borno szövetségi államban, Maiduguri várostól 90 kilométerre fekvő Monguno település közelében két faluban 48 hithű, az esti imát megtartó muzulmánt gyilkoltak meg a szélsőségesek. Mohammed Tahír, a terület parlamenti képviselője elmondta, hogy a fegyveresek kis teherautókon és motorokon érkeztek. A mecseteknél a hívők közül találomra válogattak, majd a kiválasztott embereket agyonlőtték. Ezután felgyújtották a két település házait és távoztak.

A Boko Haram célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása Nigéria északkeleti részén és a szomszédos területeken, így a terrorcsoport már Kamerunra és Nigerre is kiterjesztette harcát, viszont ezzel párhuzamosan egyre több vereséget kénytelen elszenvedni. A dzsihadista szervezet visszaszorítása érdekében Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin február elején megállapodott, hogy 8700 fős közös haderőt állít ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik