Nagyvilág

Egy hiányzó vessző miatt úszta meg parkolási büntetést

Parkolás (Array)
Parkolás (Array)

Szép leckét kapott egy amerikai falu önkormányzata arról, milyen fontos dolog is a központozás.

Egy önkormányzati rendelet szövegéből kifelejtett vessző miatt menekült meg egy parkolási büntetéstől egy ohiói nő, akinek autóját még tavaly szállították el a háza elől, mert 24 órán keresztül állt vele az utcán. Egy fellebbviteli bíróság ugyanis elfogadta szokatlan érvelését, amit egy helyi bíróság még azzal vetett el, hogy a vessző hiánya egyértelműen csak egy elgépelés miatt van benne a jogszabályban, ezért úgy kell értelmezni a törvényt, mintha ott lenne.

A West Jeffersonban élő Andrea Cammelleri arra hívta fel a figyelmet, hogy a parkolásról szóló helyi önkormányzati rendelet “vesszőtlen” szövege szerint az ő autójával nyugodtan lehet 24 óránál tovább is parkolni az utcán. A jogszabályban egy felsorolás volt a különböző járművekről, amikkel ezt nem lehet tenni, de az elsők között szereplő gépjármű (motor vehicle) és lakókocsi (camper) között nem volt vessző.

A nő azzal érvelt, hogy az ő kisteherautója nem „motor vehicle camper”, azaz „gépi meghajtású lakókocsi”, így arra nem vonatkozik a rendelet. Tanúvallomásában még azt is megemlítette, hogy az interneten rákeresve a „motor vehicle camper” kifejezésre, az eredmények lakókocsikat adtak ki. Ezt egyébként mi is megtettünk és tényleg lakóautókat dobott fel találatnak a Google.

Az önkormányzat azzal érvelt, hogy mindenki számára teljesen egyértelmű, hogy a felsorolásból hiányzik egy vessző, és ennek megfelelően kell értelmezi a jogszabályt. Ezt egy helyi bíróság el is fogadta, de a fellebbviteli bíróság már egészen más véleményen volt. A döntés szerint egy jogszabályt a szöveg és a nyelvtani szabályok alapján kell értelmezni, így megsemmisítette a nő ellen korábban hozott ítéletet, közölve az önkormányzattal: módosítaniuk kell a rendeletet egy vessző berakásával, ha azt akarják, gépjárművek se parkolhassanak 24 óránál tovább a falu utcáin. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik