Nagyvilág

Nem dolgozhatnak Ausztriában a migránsok

Rudolf Hundstorfer  (Array)
Rudolf Hundstorfer  (Array)

A szociális miniszter ellenzi az osztrák munkaerőpiac megnyitását a migránsok előtt.

A minisztérium megbízásából a Wifo osztrák gazdaságkutató intézet által készített tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen hatásai lehetnek annak, ha megkönnyítik a migránsoknak a munkahelyszerzést. Az intézet előrejelzése szerint a munkanélküliség rövid távon 0,23 százalékponttal növekedne, amely 33 ezer menekültkérelemmel számolva mintegy tízezer plusz munkakeresőt jelentene 2015-ben. A belügyminisztérium már 70 ezer kérelemmel számol az idén, ezért a tárcavezető Rudolf Hundstorfer indokolatlannak nevezte a piac megnyitását.

Az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) júniusi adatai szerint a 87 613 regisztrált külföldi munkanélküliből 17 122 migráns, a legtöbben Szíriából és Afganisztánból érkeztek. A migránsok három hónap tartózkodás után vállalhatnak ideiglenesen munkát Ausztriában. Júniusban a munkát keresők száma 381 898 volt, amely az előző év hasonló időszakához képest csaknem nyolcszázalékos emelkedés, a növekedés leginkább Bécsben, Alsó- és Felső-Ausztriában volt tapasztalható.


Rudolf Hundstorfer (Europress Fotóügynökség)

A tanulmány szerint a migránsok munkaerő-piaci integrálása különösen a nők és a nemrég érkezettek esetében nehéz. A problémát leginkább a korábbi tanulmányaik elismerése és az amúgy is hosszú ideig tartó menekültügyi eljárás jelenti. A vizsgálat megállapította, hogy az érkezők számát nem befolyásolja, hogy egy országban mennyire nehezen lehet bejutni a munkaerőpiacra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik