Nagyvilág

Temetésen robbantott az Iszlám Állam

iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
iszlam-allam(960x640).jpg (Array)

Egy autóba rejtették a pokolgépet a jemeni fővárosban. A merényletnek egyelőre huszonnyolc áldozata van.

A robbanás egy szanaai katonai kórház mögött történt, az áldozatok a támadás idején gyászszertartáson vettek részt. A  merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára. Közleményben azt írta, a merénylettel “a huszi hitetleneken álltak bosszút a muzulmánokért”. A dzsihadista szervezet szunnita radikálisai hitetleneknek tartják a síitákat, így a jemeni huszi felkelőket is.

A jemeni fővárosban június 17-én történt hasonló akció. Akkor három mecsetnél és egy huszi politikai irodánál robbant autóba rejtett bomba, a merényletekben többtucatnyian meghaltak. Március 20-án két mecsetben öngyilkos merénylők százharminchét hívőt öltek meg és több százat megsebesítettek a pénteki imák idején. A terrortámadásokat akkor is az Iszlám Állam vállalta magára.

A huszi erők szóvivője eközben kedden közölte, hogy Scud-rakétát lőttek ki egy Rijádtól mintegy 450 kilométerre fekvő szaúdi katonai támaszpontra, “válaszképpen a szaúdi agresszió brutális bűncselekményeire” – idézte Saraf Lukman dandártábornokot a jemeni állami televízió.

Jemenben a Teherán támogatását élvező síita lázadók a külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői ellen harcolnak. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítására nyolc arab ország támogatásával márciusban indított légi hadműveletet. A polgárháború és az arab koalíció három hónapja tartó beavatkozásának következtében emberek ezrei haltak meg, és kényszerültek otthonuk elhagyására.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik