Nagyvilág

Oroszország azt vizsgálja, hogy jogszerű-e a balti államok függetlensége

Putyin (Array)
Putyin (Array)

Putyin pártjának képviselői úgy vélik: alkotmányellenesen ismerte el a Szovjetunió Államtanácsa Litvániát, Észtországot és Lettországot.

Vizsgálatot indított az orosz főügyész hivatala, hogy megállapítsa: jogszerű-e a balti államok – Észtország, Litvánia és Lettország – függetlensége. A három ország elszakadását a Szovjetunió Államtanácsa ismerte el 1991-ben.

Az Interfax orosz hírügynökség egyik forrása szerint a vizsgálatot orosz parlamenti képviselők kezdeményezték arra hivatkozva, hogy a balti államok függetlenségéről szerintük egy alkotmányellenesen létező testület döntött. Hasonló ügyészi döntés már született nemrég Oroszországban, amely kimondta, hogy a Krím-félszigetet 1954-ben jogellenesen csatolták az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársasághoz. A hírügynökség forrása ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az ügyészi vizsgálat eredménye „nem jár jogi következménnyel”.

Litvánia elnöke provokációnak nevezte az orosz vizsgálatot. „Függetlenségünket a litván nép véráldozatával nyertük el, senkinek nincs joga megkérdőjelezni azt. Csak mi dönthetünk a sorsunkról” – mondta Dalia Grybauskaité. A litván külügyminiszter pedig abszurdnak nevezte az orosz lépést mind jogi, mind erkölcsi, mind pedig politikai értelemben.

Litvánia 1990. március 11-én mondta ki függetlenségét, de másfél évre volt szükség, hogy a Szovjetunió is elismerje – emlékeztet a Delfi litván portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik