Nagyvilág

Putyin kiáll a szír kormány mellett

putyin moallem találkozó (Array)
putyin moallem találkozó (Array)

Katonai segítséget is ígért Aszad rezsimjének.

Támogatásáról biztosította a damaszkuszi kormányt Vlagyimir Putyin orosz államfő, aki hétfőn Valíd Moallem szír külügyminiszterrel tárgyalt.

Putyin azt mondta: reméli, hogy mihamarabb sikerül véget vetni a négy és fél éve tartó szíriai fegyveres konfliktusnak. „Meg vagyunk róla győződve, hogy végül a szíriai nép fog győzedelmeskedni” – jelentette ki az elnök és felszólította a közel-keleti államokat, hogy segítsék Szíria harcát az iszlamista fegyveres csoportok ellen.

A tanácskozás után Moallem bejelentette, hogy Putyin széles körű támogatást ígért Szíriának, politikai, gazdasági és katonai segítséget egyaránt. A külügyminiszter hozzátette: moszkvai utazásának az volt a célja, hogy politikai megoldást találjanak a szíriai válságra.

Az eddig mintegy 230 ezer ember halálát okozó szíriai polgárháborúban Oroszország végig a Bassár el-Aszad vezette rezsim egyik legfőbb nemzetközi támogatója volt, Kínával együtt több olyan ENSZ-határozatot is megvétóztak, amely nyomást gyakorolt volna Aszad rezsimjére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik