Nagyvilág

Magyarok menekültek a tunéziai mészáros elől

tunézia (Array)
tunézia (Array)

A férfi és családja éppen strandoláshoz készülődött, amikor meglátták a rohanó embereket, és meghallották a lövéseket Szúszában - írja a Blikk. A Bors egy nőt szólaltatott meg, akinek a szállodája 10 méterre volt a megtámadott hoteltől.

A családfő, aki nem árulta el a nevét, feleségével és kilencéves kislányával nyaralt a megtámadott Hotel Riu Imperial Mahraba melletti szállodában, vagyis ugyanazon a partszakaszon, ahol a merénylet történt – írja a Blikk.

Elmondása szerint az erkélyről látták, amint az emberek bemenekülnek az épületbe, ezért ők is az előtérbe mentek. Néhány perccel később még többen érkeztek. Nem tudták, hogy elölről vagy hátulról támadnak, ezért úgy érezték, hogy az életükért futnak – mondta.

A férfi szerint a hotel személyzete jelezte nekik, hogy elmúlt a veszély, de valószínűleg még fogalmuk sem volt, hogy valójában mi történhet a szálloda másik oldalán. Ezek után a szobájukba mentek és egy órán keresztül elő sem jöttek. Az idegenvezetőjüket sem engedték be a hotelbe, senki nem mondott semmit – tette hozzá.

Az apa úgy döntött, hazajönnek a családdal: habozás nélkül lemondott a kártérítésről, hogy ez minél hamarabb sikerüljön. Pénteken éjjel értek Budapestre.

A terrortámadást kísérő eseményeket egy másik magyar, Andrea, is közvetlen közelről követte végig. A hölgy párjával fizetett be egy tíznapos útra, és tíz méterre a megtámadott hoteltől volt a szállása – számolt be a Bors.

Aznap csak annak köszönhették, hogy nem mentek a partra, mert a kulcsukat keresték. A barátnője törte rájuk az ajtót, hogy terrortámadás történt.

Andreáék először azt hitték, hogy tűzijáték zajlik a parton, de hamar világossá vált, hogy lövések dördülnek. A lapnak azt mondta: az egész part tele volt rendőrökkel, helikopterek és lovas rendőrök is érkeztek a helyszínre. A szomszéd hotel lakói véresen szaladtak vissza az épületbe. Többen ágyakkal torlaszolták el az ablakokat – mondta.

A támadás után a hotel lakóit az alsó szintre irányították, fekete ruhás alakok kezdtek feléjük rohanni. Andrea már azt hitte, mindennek vége, de kiderült, hogy a segítség érkezett meg. Komoly biztonsági intézkedéseket vezettek be fél órán belül -tette hozzá. Ők is hazaindultak, amilyen gyorsan csak tudtak.

Múlt pénteken délután két népszerű tunéziai vízparti üdülőkomplexumnál nyitott tüzet a turistákra egy fegyveres férfi. A szemtanúk szerint a merénylő csónakon érkezett a szúszai Imperial Marhaba és a Szoviva hotelek melletti strandra, egy napernyő alól Kalasnyikovot húzott elő, és tüzet nyitottak a turistákra, majd az Imperial Marhabában folytatta a vérengzést.

Tunézia miniszterelnöke péntek éjjel azt közölte, hogy a halálos áldozatok többsége brit, a többi német, valamint belga, francia, ír és tunéziai állampolgár. A rendőrök lelőtték a 23 éves támadót. Szombatra virradóra az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára az öldöklést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik