Nagyvilág

Izrael inkább segít az iszlamistáknak, csak hagyják békén

Izrael-tank-es-ima(960x640).jpg (Array)
Izrael-tank-es-ima(960x640).jpg (Array)

Orvosi segítséget nyújtanak a felkelőknek azért, hogy ne bántsák a drúz kisebbséget. Merthogy erre már volt szommorú példa.

Izrael védelmi minisztere hétfőn elismerte, hogy országa orvosi segítséget nyújt szíriai felkelőknek cserében azért, hogy a szíriai drúz etnikumnak ne essen bántódása, és hogy a felkelők ne közelítsék meg túlságosan az izraeli határt. Móse Jaalon sajtótájékoztatón fedte fel, hogy a humanitárius segélyből részesülnek olyan felkelők is, akik feltehetően tagjai az an-Nuszra Frontnak, az al-Kaida szíriai szárnyának.

Június elején legalább 20 drúzt öltek meg a török határ mellett az an-Nuszra katonái, azóta megerősödött az Izraelben élő, mintegy 140 ezres drúz kisebbség aggodalma Szíriában élő rokonaiért.

A feszültséget jól érzékelteti, hogy Izraelben élő drúzok múlt hétfőn megtámadtak egy, a szíriai határról szíriai sebesültekkel izraeli kórházba tartó katonai mentőautót és megölték az egyik sebesültet. A drúz támadók azt hitték, hogy a mentők az an-Nuszra harcosait szállítják, de az izraeli hadsereg szerint civil sebesültekkel siettek kórházba.

Jaalon elítélte és felelőtlenségnek minősítette a múlt hétfőn történteket, hozzátéve, hogy Izrael nem akar belekeveredni a szíriai háborúba. Az izraeli védelmi erők adatai szerint a háború eddigi négy éve alatt nagyjából ezer, az izraeli határig elvergődött szíriai kapott izraeli orvosi segítséget és került izraeli kórházakba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik