Külföld
iszlám állam (Array)

Cameron bejelentette a világok harcát

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2015. 06. 29. 14:15

Az Iszlám Állam által képviselt brutális ideológia ellen a saját igazának erősítésével tudja legyőzni a Nyugat, aminek a fejekben kell megnyernie ezt a háborút szerinte.

A brit miniszterelnök szerint létében fenyegeti a nyugati civilizációt az Iszlám Állam (IÁ) terjeszkedése, ezért ugyanúgy kell harcolni ellene, mint a kommunizmus ellen a hidegháború idején. David Cameron a tunéziai merényletről a BBC rádiónak hétfőn kijelentette: nem is lenne szabad Iszlám Államként emlegetni a szervezetet, mivel az iszlám valamilyen eltorzított változatát próbálják érvényesíteni. Cameron szerint sok muszlim is elborzadva hallja, amikor őket Iszlám Államnak nevezik.

A brit kormányfő szerint valójában “mérgező ideológiájú halálszektáról” van szó, ami túl sok fiatal gondolkodásmódjára gyakorol befolyást Európában, Amerikában és a Közel-Keleten. A dzsihadista milícia ezért jelent egzisztenciális fenyegetést a nyugati világra – tette hozzá. Az IÁ elleni fellépés a jelenlegi nemzedék egészének küzdelme lesz, ebben a harcban minden rendelkezésre álló eszközt be kell vetni – mondta a brit miniszterelnök.

 

Cameron határozottan cáfolta azt a felvetést, hogy Nagy-Britannia részéről ez utóbbit nem lehet tapasztalni. A kormányfő kijelentette, a brit légierő az Egyesült Államok után a második legnagyobb kontingenssel vesz részt az Iszlám Állam elleni iraki légi műveletekben, és több légicsapást hajtott végre, mint a korábbi iraki konfliktusok idején. Azonban a legfontosabb eleme a harcnak “a szélsőségesség mérgező narratívájának” felszámolása.

Hozzátette, ugyanúgy, hogy ahogy a kommunizmus elleni küzdelem idején történt a hidegháború alatt, a Nyugatnak most is saját értékeit és narratíváját bevetve kell szembeszállnia ezúttal az IÁ által vallott ideológiával, miközben “természetesen nem szabad lebecsülni a katonai eszközök szerepét sem”.

Szerinte “egy rakéta meg tud ölni egy terroristát, de a jó kormányzás tud véget vetni a terrorizmusnak”. Ezért van szükség arra, hogy az iraki kormány a kurdok, valamint a szunnita és a síita felekezetek érdekeit egyaránt képviselje. Szíriában ennél sokkal bonyolultabb a helyzet, mivel Bassár el-Aszad elnök az IÁ terjeszkedésének egyik oka a szunnitákkal szembeni brutális bánásmódja miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.