Nagyvilág

A cseh elnök is kiállt a bevándorlók ellen

Zeman(210x140).jpg (Array)
Zeman(210x140).jpg (Array)

Zeman szerint a bevándorlók megsegítése annyi, mint az Iszlám Állam megsegítése.

A bevándorlók befogadása nagyon megkönnyíti az Iszlám Állam terrorszervezet behatolását Európába, vélekedett Milos Zeman cseh államfő abban az interjúban, amelyet a Parlamentní.Listy.cz hírportálnak adott hétfőn.

Az elnök megismételte korábbi felvetését, hogy katonai beavatkozásra van szükség az Iszlám Állam ellen, és ehhez meg kellene nyerni az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak beleegyezését.

“Ha az európai államok befogadják a menekülthullámot, akkor az egyik líbiai miniszter figyelmeztetése szerint is terrorista sejtek lesznek köztük, tehát mi a menekültek befogadásával tulajdonképpen nagyon megkönnyítjük az Iszlám Állam dolgát, hogy behatoljon Európába”, mondta Zeman, aki határozottan ellenzi a közel-keleti és afrikai menekültek befogadását Csehországban és katonai akciót sürget az Iszlám Állam ellen.

Az államfő szerint a nyugati országok “gyáván és bután” viselkednek, amikor elutasítják a nemzetközi katonai akciót az Iszlám Állam ellen. Zeman megerősítette, hogy a katonai fellépésre vonatkozó javaslatát ősszel az ENSZ közgyűlésén is elmondja.

Zeman a hét végén egy lakossági fórumon azt is kijelentette, hogy értesülései szerint az Iszlám Állam Csehországban is híveket toboroz. Bohuslav Sobotka miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács elnökségének ülése után vasárnap este cáfolta ezt az értesülést. Leszögezte, hogy a titkosszolgálatok információi nem erősítik meg Zeman kijelentését.

“Nem akarok iszlám államot Csehországban” – mondta Zeman. Ugyanakkor visszautasította az amerikai külügyminisztériumnak az emberi jogok helyzetével foglalkozó éves jelentésében a címére megfogalmazott bírálatot. Az amerikai külügyminisztérium szerint a cseh államfőnek nem lenne szabad ilyen kijelentéseket tennie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik