Nagyvilág

Szentté avatták a japán vasútállomás tarka macskáját

A 16 évesen elpusztult Tama tiszteletbeli állomásfőnök volt, egyenruhában várta az utasokat. Megőrültek érte a turisták, az ő jelenléte mentett meg egy bezárás előtt álló vasútvonalat.

Végső búcsút vettek Japán egyik vidéki vasútállomásán Tamától, egy 16 évesen elpusztult tarka macskától, aki tiszteletbeli állomásfőnök volt. Kóbor macskaként került oda még 2007-ben, befogadták, sőt tiszteletbeli állomásfőnökké nevezték ki – állomásfőnöki egyenruhát szabtak rá, abban várta az utasokat a jegypénztárnál. Hamar hírnévre tett szert és özönleni kezdtek a turisták, hogy találkozzanak vele.

A regionális vasúttársaság elnöke a búcsúszertartáson elmondta: Tama mintegy 2,5 milliárd forint értékben lendítette fel a térség gazdaságát és a pangó vasúti forgalmat. A macska felbukkanása előtt a vasútvonal a csőd szélén állt. Érdemeire való tekintettel Tamát a vasúttársaság tiszteletbeli elnökévé is kinevezték.

A macska június 22-én egy állatkórházban pusztult el szívelégtelenségben. Sintoista szertartáson vettek tőle búcsút, a vasúttársaság vezetője bejelentette: maradványait jövő hónapban egy közeli macskaszentélyben, egy ereklyetartóban helyezik el.

Fotó: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik