Nagyvilág

Kuvaiti merénylet: Elfogták a robbantó társát

kuvaiti merénylet (Array)
kuvaiti merénylet (Array)

A 27 halálos és 227 sebesült áldozatot követelő öngyilkos akciót egy szaúdi férfi követte el. Őrizetbe vették azt az embert, aki a merénylőt a helyszínre vitte autóval.

Kapcsolódó cikkek

Az asz-Szádik imámról elnevezett síita mecsetben elkövetett pénteki támadást az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta magára egy szombati közleményében. A szunnitákból álló IÁ eretnekeknek tartja a síitákat.

A minisztérium közleménye szerint, amelyet a Kuna hivatalos hírügynökség ismertetett, a feltételezett merénylő, Fahd Szulejmán Abdel Mohszen al-Kabaa péntek hajnalban érkezett repülőgéppel Kuvaitba. A hatóságok letartóztatták azt az embert, aki feltehetőleg autón a mecsethez vitte al-Kabaát, és azt a kuvaiti állampolgárságú embert is, akinek a házában a sofőrt megtalálták – olvasható a dokumentumban. A sofőr illegálisan tartózkodott Kuvaitban – tették hozzá, de az ő állampolgárságát nem közölték. “A nyomozás első eredményei alapján a ház tulajdonosa a deviáns gondolkodás egyik támogatója” – írta a minisztérium.

A deviáns jelzőt a Perzsa-öböl térségében gyakran al-Kaida iszlamista terrorhálózat tagjaira használják. 

Szombaton bejelentették a kuvaiti hatóságok, hogy az üggyel kapcsolatban 18 embert vettek őrizetbe gyanúsítottként, de az nem derült, hogy a sofőr és a háztulajdonos már akkor közöttük volt-e.

Az IÁ szombati közleményét a dzsihadisták nemrég felbukkanó szaúdi szárnya, a Vilájat Nadzsd adta ki. A Vilájat Nadzsd (Nadzsd tartomány) a szaúdi fővárost is magába foglaló régió neve. Ez a szárny jelentette be két olyan robbantásos merénylet elkövetését, amelyeket május végén hajtottak végre egy-egy szaúd-arábiai síita mecsetben. A Viláját Nadzsd akkor számos hasonló robbantást “ígért”, s felszólította a szunnita többségű Szaúd-Arábia lakóit, hogy csatlakozzanak az IÁ-hoz, s fordítsanak hátat a szaúdi vezetésnek, amely “letért az iszlám vallásjog diktálta útról”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik