Nagyvilág

Nem beszél a lyoni merénylő

grenoble, merénylet, Fraciaország, isis (Array)
grenoble, merénylet, Fraciaország, isis (Array)

Nem hajlandó vallomást tenni a Lyonhoz közeli vegyi üzemnél elkövetett dzsihadista támadás feltételezett merénylője.

A büntetlen előéletű, sofőrként dolgozó 35 éves Yassin Salhi péntek délelőtt egy furgonnal behajtott a vegyi anyagokat és ipari gázpalackokat gyártó Air Products amerikai cég telepére, Saint-Quentin-Fallavier ipari zónájában, és ott egy hangárban gázpalackoknak vezette a gépkocsit, amelyek felrobbantak. A támadás előtt a gyanúsított egy késsel megölte a főnökét, a fuvarozó cég vezetőjét, majd az Iszlám Állam dzsihadista szervezet módszere szerint levágta a fejét és iszlamista zászlókkal együtt kitűzte az amerikai vállalat kerítésére. A férfit a helyszínre érkezők tűzoltók fogták el.

Yassin Salhit jelenleg a lyoni rendőrségen a terrorelhárítási szervek hallgatják ki. “Nem beszél, semmit nem mond” – mondta egy rendőrségi forrás. A három gyermekes apa lakásán, Saint-Priest nevű településem, Lyon egyik külvárosában, egy számítógépet és egy mobiltelefont is lefoglaltak a hatóságok, de fegyvert, robbanóeszközt vagy iszlamista propagandaanyagokat nem találtak. A támadást egyetlen szervezet sem vállalta a magára, s a rendőrség most azt vizsgálja, hogy a gyanúsított ténylegesen magányosan követte-e el a tettét, vagy pedig valamilyen szélsőséges szervezet utasítására.

A helyszínen az ügyészség szerint a férfinak nem volt tettestársa. A pénteken őrizetbe vett negyedik embert, akiről eleinte azt gyanították, hogy segítette a támadót, már elengedték a hatóságok. A támadás forgatókönyve mindesetre az Iszlám Államnak a globális dzsihádra vonatkozó utasítását követte: ha a szimpatizáns nem tud a dzsihád földjére utazni harcolni, ott kell lecsapni a “hitetlenekre”, ahol lehet, az számít, hogy nagy legyen a médiafigyelem. A támadónál egyébként nem volt fegyver. Szakértők szerint fel akarta robbantani a vegyi üzemet és azt remélte, hogy maga is meghal a robbanásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik