Nagyvilág

Ciprasz üzent Európának

Az euróövezeti pénzügyminisztereknek a hitelprogram sorsával kapcsolatos döntésétől függetlenül Görögország életben marad - közölte a görög miniszterelnök a német kancellárral és a francia elnökkel.

Alekszisz Ciprasz hangsúlyozta, hogy bármilyen döntésre is jut az Eurócsoport, a görögök számára kesz elég oxigén az életben maradásra – közölte a görög kormány egyik illetékese. A kormányfő állítólag telefonon hívta fel Angela Merkelt és Francois Hollande – ot. Közölte azt is, hogy a július 5-re kiírt referendumot mindenképp megtartják.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei a görög adósságválságról szombaton tartott brüsszeli rendkívüli ülésen elutasították azt a görög kérést, hogy a július 5-ére tervezett népszavazásra tekintettel hosszabbítsák meg a görög pénzügyi mentőprogram június 30-án lejáró időbeli hatályát. Ciprasz a görög kormány ülése után bejelentette, hogy népszavazást ír ki július 5-re a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról.

A görögök többsége támogatná a megállapodást egy közvélemény-kutatás szerint, amely még a kormányfő népszavazással kapcsolatos bejelentése előtt készült. Az Alco közvélemény-kutató intézet felmérését a Proto Thema című, vasárnaponként megjelenő újság ismertette. Ebből kitűnt, hogy a megkérdezettek 57 százaléka támogatna egy megállapodást, és csak 29 százalékuk szeretne szakítani a hitelezőkkel. A felmérés 1000 fő részvételével június 24. és 26. között készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik