Nagyvilág

Nyilvános megaláztatás és halálos ítélet járt a droghálózat tagjainak Kínában

drog(960x640).jpg (Array)
drog(960x640).jpg (Array)

Tízezer ember előtt vonultatták fel a kábítószer-maffia tagjait: ,majd 38-ból 13-ra halálos ítéletet szabtak ki.

A legsúlyosabb büntetést hatuk esetében két évre felfüggesztették, ami lényegében életfogytiglani börtönt jelent. A többiek különböző időtartamú szabadságvesztést kaptak.

Elrettentésnek szánták

A “nagygyűlést” Lufeng városában rendezték meg, amely az egyik legnagyobb bázisa a hazai droggyártásnak. A hatóságok azt remélik, hogy a nagy nyilvánosság és a súlyos ítéletek elrettentő hatással lesznek.

A dél-kínai Kuangtung tartomány a legnagyobb előállítója a szintetikus metamfetaminnak, a Kínában értékesített mennyiségnek több mint az egyharmada származik a Lufeng környéki falvak földalatti műhelyeiből.

A városban szinte állandó kampány folyik a kábítószer ellen, az elmúlt két évben több mint 3300 kilogramm metamfetamint foglaltak le és csaknem 670 gyanúsítottat fogtak el.

Kínában a napokban tették közzé az ország első kábítószer-bűnözésről szóló összefoglaló jelentését, amely szerint tavaly közel 170 ezer embert vettek őrizetbe kábítószerrel összefüggő bűncselekmények miatt. A kábítószerfüggők számát hivatalos becslések 14 millió körülire teszik. A szakemberek és a hatóságok a problémát egyre súlyosabbnak látják és a jelek szerint a drákói szigorral fellépő igazságszolgáltatás sem hozza meg a várt eredményt.

Az elnök is keményebb fellépést sürgetett

Ezen a héten három, kábítószeres ügyben jogerősen elítélt emberen hajtották végre az északkelet-kínai Liaoning tartomány bíróságának halálos ítéletét. Egy észak-déli irányú elosztóhálózat vezetői voltak, de bűnösnek találták őket 2000 metamfetamin tabletta és 36 kilogramm egyéb drog csempészésében is. Kivégzésük előtt öt éven át voltak fogságban.

A kábítószer elleni fellépést sürgette csütörtökön Hszi Csin-ping kínai államelnök is, megjegyezve, hogy addig nincs pihenő, amíg “elsöprő győzelmet” nem aratnak a kérdésben. A kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem – idén péntekre eső – nemzetközi napja alkalmából elismeréseket adott át 100-100 példamutató közösségnek és magánszemélynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik