Nagyvilág

Merénylet Kuvaitban – többen meghaltak egy mecsetben

kuvaiti merénylet (Array)
kuvaiti merénylet (Array)

Az Iszlám Állam vállalta magára a síiták ellen elkövetett támadást.

Öngyilkos merényletet követtek el a pénteki ima idején a kuvaitvárosi asz-Szádik mecset ellen – tudósít az MTI. Legalább 17-en meghaltak és többen súlyosan megsérültek, így a halottak száma egyes becslések szerint 30 fölé is nőhet – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyi miniszter péntek délután. 

A kuvaiti főváros egyik forgalmas negyedében álló mecsetbe a síita vallású kisebbség jár. A támadás idején mintegy kétezren voltak a helyszínen – a pénteki imákat a ramadán ideje alatt a szokásosnál többen látogatják.

 Fotó: Europress

A támadás elkövetését egy közleményben az Iszlám Állam vállalta magára. A szélsőségesek közlése szerint több tucatnyi síitát ölt meg a támadó szervezetük szolgálatában.

Pénteken több súlyos merényletről is hírt adtak: Tunéziában tengerparti szállodára támadtak fegyveresek, 27 embert, többségében külföldi turistákat gyilkoltak meg. A franciaországi Grenoble-ban egy vegyi üzemre támadt merénylő, a kerítésre erősítve egy ember levágott fejét találták meg.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy feltételezhetően Európaiak, és így magyarok nem voltak az áldozatok közt, de a nagykövet még tájékozódik az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik