Nagyvilág

Magyarország megúszhatja az olasz-görög menekülteket

menekültek 4 (Array)
menekültek 4 (Array)

Hajnalba nyúlóan, vitákkal tarkítva tanácskoztak az uniós vezetők arról, mit kezdjenek a migránsárral. Egy nagyon picit azért összefogott Európa: 40 ezer menekültet befogadnak Olasz- és Görögországból a tagok, Magyarország viszont mentesülhet. Szó volt még a harmadik országok EU-s támogatásokkal való zsarolásáról, a görög válságról és David Cameron is büszkén vakarhatta meg a fejét, elindított valami reformszerűséget az Európai Unióban.

Az EU-országok csúcsvezetői megállapodtak abban, hogy – miközben a szintén jelentős menekültnyomásnak kitett Magyarország és Bulgária ügyét külön kezelik – a következő két év során 40 ezer menekültet helyeznek át a különösen erős migrációs célpontnak számító Olaszországból, illetve Görögországból más uniós tagállamokba – jelentette be péntek hajnalban tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Mint hozzátette, 20 ezer további, menedékre jogosult személyt telepítenek át az EU-ba meghatározott válságtérségekből, Szíriából, illetve Eritreából. Az áthelyezési és áttelepítési eljárás részleteit a tagországok belügyminiszterei július végéig pontosítják – közölte a lengyel politikus a csütörtökön kezdődött EU-csúcs hajnalba nyúló, diplomaták elmondása szerint heves vitáktól tarkított első munkanapjának végén.

Orbán kilobbizta?

Tusk már a tanácskozás előtt világossá tette, hogy a tagországok által befogadandó emberek számáról az Európai Bizottság javasolta kvótarendszer kötelezőségére nincs konszenzus a tagok közt. A belügyminiszterek a következő bő egy hónap során az önkéntesség elve alapján alakíthatják ki a kereteket. A megbeszélés után Tusk elmondta, hogy mivel Magyarországnak és Bulgáriának szintén jelentős migrációs hullámmal kell megküzdenie, e két ország külön elbírálás alá esik majd az áthelyezési és áttelepítési mechanizmus kialakításakor.

 

Donald Tusk

“Az év eleje óta a menedékkérők egyharmadát Magyarországon regisztrálták, vagyis többet, mint Olaszországban. A megközelítésünk (ennek folytán) földrajzi értelemben átfogó kell, hogy legyen” – magyarázta az Európai Tanács elnöke.

Elmondta azt, hogy a tagállami vezetők megállapodtak abban, felgyorsítják a visszafogadási eljárásra vonatkozó tárgyalásokat az Unión kívüli harmadik országokkal. Az uniós országok ahhoz az elvhez fogják igazítani kereskedelmi és fejlesztéstámogatási politikájukat, hogy amelyik partnerország többet nyújt saját menekültjeinek visszafogadása terén, az több uniós kedvezményben részesülhet. Döntés született arról is, hogy az EU határvédelmi támogató ügynöksége, a Frontex a jövőben kiterjedtebb felhatalmazást kap az illegális migránsok visszatoloncolására.

Merkel: az EU-Afrika csúcs fontos lesz

Angela Merkel német kancellár elmondta, hogy hosszú vita volt a migráció kérdéséről, amiben az áprilisi döntésekből indultak ki. Arról is szó volt, hogyan kezelhetők a probléma gyökerei, és beszéltek az afrikai partnerekkel való együttműködésről, és a problémának az uniós segélyekkel való kezeléséről is. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a máltai EU-Afrika csúcstalálkozó döntő fontosságú lesz.

Merkel szerint érzékeny kérdés volt, hogy a menekültek befogadása önkéntes legyen vagy kötelező, de abban egyetértés volt, hogy segíteni kell ennek a 60 ezer embernek. Merkel szerint egyes tagállamokat a kérdés különösen érint, nemcsak Olaszországot és Görögországot, hanem Magyarországot is, ahová egy főre vetítve a legtöbb menedékkérő érkezett az év első hónapjaiban. Hozzátette, hogy hazája is számos menekültet fogadott be.

A görög és brit szakadárokról

Szó volt a csúcsvezetők megbeszélésén a görög adósságválságról is, de az uniós állam-, illetve kormányfők nem voltak döntési helyzetben, és arról sem született döntés, hogy újabb külön csúcsra hívnák össze az eurózóna országainak vezetőit. Ehelyett az euróövezeti államok pénzügyminisztereiből álló Eurócsoport tart ülést szombaton, és igyekszik megtalálni annak a módját, miként kerülhető el a görög államcsőd és Görögországnak az euróövezetből való távozása. Merkel a görög kérdés megoldásáról döntő jelentőségűnek mondta a szombati megbeszélést.

 

Az EU-csúcs résztvevői megvitatták David Cameron brit miniszterelnök elképzeléseit is a brit EU-tagság jövőjéről tartandó népszavazással kapcsolatban. Cameron jelentős belső reformokra akarja rávenni az Uniót, uniós illetékességbe utalt jogköröket akar ismét nemzeti kézbe adni annak feltételeként, hogy támogassa országa EU-tagságának fenntartását. A hajnalig tartó tanácskozás után Cameron elégedetten nyilatkozott arról, hogy megkezdődött a párbeszéd az Unió reformjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik