Nagyvilág

Utcai hűtőket állítottak ki a szegényeknek Spanyolországban

A szolidaritás első hűtőszekrénye minden nap megtelt és ki is ürült – főként a rászorulók vették ki az élelmiszert.

Az első hűtőszekrényt az észak-spanyolországi Galdakao önkéntes egyesülete helyezte el a városka egyik utcáján még április végén. Eredeti céljuk az volt, hogy csökkentsék a még fogyasztható, feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyiségét és így kevesebb hulladék keletkezzen.

A szervezők számításai szerint az első öt hét alatt száz kilónyi élelmiszer került a köztéri hűtőbe.

Nem rongálták meg

A kezdeményezés sikeres, nemcsak azért, mert a hűtő minden nap megtelik és ki is ürül, hanem azért is, mert az emberek arra használják, amire való, senki nem rongálta meg – mondta Álvaro Sainz ötletgazda, aki szerint néhány hét alatt arra is felfigyeltek, hogy főként a rászorulók veszik ki az élelmiszert a hűtőből.

Ez utóbbi keltette fel a kelet-spanyolországi Murciában élő Juan Miguel Varea figyelmét, aki már kifejezetten a szegényeknek akart segíteni azzal, hogy egy élelmiszergyűjtő hűtőt helyezett ki boltja elé egy héttel ezelőtt.

Éttermek is beszálltak

A kutyakozmetikát üzemeltető férfi elmondta: van néhány élelmiszerbiztonsági előírás a hűtőkkel kapcsolatban, minden ételt jól be

kell csomagolni és fel kell tüntetni rajta, hogy mikor készítették. Ő maga a környék éttermeit is meggyőzte arról, hogy tegyék be a hűtőbe a megmaradt ételeket ahelyett, hogy kidobnák.

Az eredeti ötlet Berlinből származik, ahol mintegy 20 köztéri hűtőszekrény van városszerte.

Hasonló kezdeményezés Magyarországon is létezik. Nálunk nem hűtőket, hanem ételadományozó dobozokat tesznek ki több településen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik