Nagyvilág

Újra masszív háború van Ukrajnában

Ukrajna (Array)
Ukrajna (Array)

Minden nappal súlyosbodik a konfliktus Ukrajnában a békén őrködő EBESZ szerint. A megfigyelők ráadásul nem is látnak rá a teljes háborús övezetre.

Napról-napra súlyosbodik a helyzet Kelet-Ukrajnában, egyre többen vesztik életüket a kiújuló harcokban – közölte Alexander Hug, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziójának helyettes vezetője. Hug a Dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy növekszik a civil sebesültek és halottak száma a térségben, a harcoló felek veszteségei is emelkedtek.

Az EBESZ-megfigyelő csütörtökre virradó éjjel közölte, április vége óta gyakorlatilag napról napra romlik a helyzet Kelet-Ukrajnában. A harcokban ismét egyre gyakrabban vetnek be nehézfegyverzetet a szembenállók, dacára annak, hogy a februári minszki tűzszüneti megállapodásban vállalták a kivonásukat a frontról. Az infrastruktúra pusztítása is egyre jelentősebb méreteket ölt a hadszíntéren – közölte a svájci tisztviselő.

Hug a NATO azon vádjait nem tudta megerősíteni, miszerint Oroszország továbbra is küld katonákat és utánpótlást Kelet-Ukrajnába, hogy támogassa a kormányerők ellen harcoló oroszbarát szakadárokat. Hozzátette, az EBESZ az egyetlen megfigyelő drónjával csupán a szakadárok kezén lévő ukrán-orosz határ kevesebb mint felét tudja ellenőrizni. Az utóbbi napokban mind Kijev, mind a szakadárok azzal vádolták a másik felet, hogy megsérti a tűzszünetet, és számos helyről heves harcokról érkeztek jelentések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik