Nagyvilág
Ukrajna (Array)

Újra masszív háború van Ukrajnában

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 06. 25. 06:44

Minden nappal súlyosbodik a konfliktus Ukrajnában a békén őrködő EBESZ szerint. A megfigyelők ráadásul nem is látnak rá a teljes háborús övezetre.

Napról-napra súlyosbodik a helyzet Kelet-Ukrajnában, egyre többen vesztik életüket a kiújuló harcokban – közölte Alexander Hug, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziójának helyettes vezetője. Hug a Dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy növekszik a civil sebesültek és halottak száma a térségben, a harcoló felek veszteségei is emelkedtek.

Az EBESZ-megfigyelő csütörtökre virradó éjjel közölte, április vége óta gyakorlatilag napról napra romlik a helyzet Kelet-Ukrajnában. A harcokban ismét egyre gyakrabban vetnek be nehézfegyverzetet a szembenállók, dacára annak, hogy a februári minszki tűzszüneti megállapodásban vállalták a kivonásukat a frontról. Az infrastruktúra pusztítása is egyre jelentősebb méreteket ölt a hadszíntéren – közölte a svájci tisztviselő.

Hug a NATO azon vádjait nem tudta megerősíteni, miszerint Oroszország továbbra is küld katonákat és utánpótlást Kelet-Ukrajnába, hogy támogassa a kormányerők ellen harcoló oroszbarát szakadárokat. Hozzátette, az EBESZ az egyetlen megfigyelő drónjával csupán a szakadárok kezén lévő ukrán-orosz határ kevesebb mint felét tudja ellenőrizni. Az utóbbi napokban mind Kijev, mind a szakadárok azzal vádolták a másik felet, hogy megsérti a tűzszünetet, és számos helyről heves harcokról érkeztek jelentések.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.