Nagyvilág

Schulz: kerítésépítéssel nem lehet megoldani a menekültkérdést

martin schulz (Array)
martin schulz (Array)

Meg kellene teremteni a legális bevándorlás lehetőségét, de ez nem bevándorlási jogot jelentene, hanem hasonlót, mint az amerikai zöldkártya-rendszer – hangzott el.

Rövidtávú megoldásokkal, kerítésépítéssel nem lehet megoldani a menekültkérdést – közölte Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, miután tárgyalt az EU tagországainak Brüsszelben ülésező állam- és kormányfőivel.

Az elnök szerint a migrációnak globális okai vannak, a probléma gyökerére kell összpontosítani, amihez több erőforrást is hozzá kell rendelni. Schulz amellett érvelt, hogy meg kellene teremteni a legális bevándorlás lehetőségét, de ez nem bevándorlási jogot jelentene, csak esélyt azoknak, akik bevándorolnának, hogy jelezhessék erre vonatkozó igényüket. Példaként az amerikai zöldkártya-rendszert hozta fel.

Schulz uniós migrációs és menekültpolitika kidolgozását sürgette. „Akik azt mondják, hogy a migráció olyan probléma, amely megoldható a határok lezárásával, nem mondanak igazat” – közölte. Szerinte a felelősség azt jelenti, hogy minden tagállam betartja a közös szabályokat és nem tesz egyoldalú lépéseket. „Minden tagállamnak ki kell vennie a részét a dologból, máskülönben a szolidaritás puszta jótékonykodássá válik” – mondta.

Arra is kitért, hogy amikor a libanoni polgárháború elől menekülők érkeztek Európába, a konfliktus végeztével vissza is tértek hazájukba. Azok a szíriai menekültek, akik jelenleg törökországi táborokban élnek, ugyancsak haza akarnak térni.

Az elnök a görög válságra áttérve kijelentette: értelmes emberek módjára kellene megoldást találni. Ha most sikerül is megállapodni, az csak az első lépés azon az úton, melyen Görögország olyan országgá válik, ahol ismét beindul a növekedés és a foglalkoztatás bővülése – mondta. Hozzátette: szerinte Ciprasz miniszterelnök nehéz helyzetben van, mert próbálja betartani a választási ígéreteit, de közben meg kellene kötnie Brüsszelben is a szükséges kompromisszumokat.

A brit uniós tagság jövőjével kapcsolatban Schulz azt mondta: várja David Cameron brit kormányfő konkrét javaslatait. Szerinte nem helyes az a megközelítés, hogy a britek a szabályozások alól akarnak felmentést, az lenne helyes, ha közös erőfeszítéssel sikerülne elérni, hogy az egész EU hatékonyan, átláthatóan és jól működjön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik