Nagyvilág

Hetvenévesen tudta meg a fekete nő, hogy valójában fehér

A kisbabaként örökbefogadott amerikai nő fekete nevelőszülei soha nem árulták el neki, hogy ő valójában fehér.

Verda Byrd egész életét abban a tudatban élte le, hogy fekete. Az amerikai Kansas Cityben 1942-ben Jeanette Beagle néven született nő alig volt egyéves, amikor örökbe fogadta egy fekete házaspár, akik úgy nevelték fel, mintha fekete lenne, és soha nem mondták meg neki, hogy vérszerinti szülei fehérek voltak. Az igazságot csak 70 évesen tudta meg, amikor nyomozni kezdett szülei után – írta az ABC News.

A nő elmondta: az örökbefogadási iratot – benne eredeti nevével – harminc éve, anyja halála után találta meg, de akkor még nem akart többet megtudni múltjáról. Csak amikor (fekete) férjével együtt nyugdíjasként letelepedett egy texasi városban, akkor kezdte el foglalkoztatni a kérdés, és megbízott egy kutatót, hogy keresse meg az örökbefogadásáról szóló iratokat. Az eredmény sokkolta.

„Két-három napon át újra és újra végigolvastam” az iratokat, amik azt mutatták, fehérnek született. Valamint azt, hogy tíz testvére is van. A most már 72 éves nő azonban az azóta eltelt idő alatt megbékélt a ténnyel, és kijelentette: annak ellenére, hogy fehérnek született, most is fekete nőnek tartja magát. Hiszen hetven évig élt azzal a tudattal, hogy fekete, és ezt már nem lehet eltüntetni.

 
Verda Byrd fekete nevelőszüleivel 

Mint elmondta, nevelőanyja világosabb bőrű fekete volt, és soha senki nem kérdőjelezte meg, hogy ő is az, és ebben a tudatban is élte életét. Különösen 21 éves kora után, amikor fekete pasijai voltak, fekete templomokba járt és fekete társaságokban élt, tanulmányozta az amerikai feketék történelmét és kultúráját. Majd férje is fekete lett.

Amikor arról kérdezték, hogy akkor most fehérnek, vagy feketének tartja magát, közölte, hogy „fekete nőnek”. Majd hozzátette: amikor nemrég egy kórházban a bejelentkezési lapon be kellett jelölnie, hogy melyik rasszhoz tartozik, a fekete, a fehér és más kategóriát is bejelölte. „Ha erre magyarázatot akarnak, tudok mondani egyet” – közölte Byrd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik