Nagyvilág

Békés atomot adna a Nyugat Iránnak

Az AP birtokába került titkos tervezet szerint a nyugatiak feltuningolnák az iráni atomerőműveket, cserébe Irán lemond az atombombáról.

Az iráni atomprogramról szóló tárgyalásokon a nyugati hatalmak felajánlották Teheránnak, hogy készek ellátni modern, polgári felhasználású reaktorokkal, ha leszereli azon létesítményeit, amik nukleáris fegyverekbe való hasadóanyag előállítására is alkalmasak – jelentette a birtokába került bizalmas dokumentumokra hivatkozva az AP amerikai hírügynökség.

Az AP által megszerzett, június 19-i keltezésű megállapodás-tervezetben az áll, hogy a nyugati államok könnyűvizes atomreaktorokkal látják el Iránt, gondoskodnak azok fűtőanyag-ellátásról, továbbá segítséget nyújtanak a blokkok működtetésében is. Cserébe az araki nehézvizes reaktornak “a nukleáris fegyverek proliferációját illetően kevésbé veszélyessé” való átépítését kérik, bár a beruházás irányítását Teherán kezében hagynák. A szinte teljesen kész, de még nem üzemképes araki reaktor elvileg évi több atombombához elegendő plutóniumot állítana elő.

A tervezetből az is kiderül, hogy a tárgyalások késésben vannak, és több területen jelentősek a nézeteltérések. Az AP magasrangú amerikai diplomáciai forrása szerint egyelőre egyik részletkérdésben sem egyeznek az álláspontok. A hatok (az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország) és Teherán június 30-át határozták meg az atomprogram korlátozásáról szóló átfogó, végleges megállapodás határidejének.

Az egyezség szerint a nyugati hatalmak enyhítenének az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot. A nyugati hatalmak azzal vádolják Iránt, hogy titokban atomfegyverek kifejlesztésén dolgozott, míg az iszlám köztársaság vezetése tagadja ezt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!