Nagyvilág

Szanyi Brüsszelben ment neki Lázárnak

szanyi (Array)
szanyi (Array)

"Pofátlannak és pökhendinek" minősítette Szanyi Tibor szocialista EP- képviselő Lázár János kijelentéseit, amelyek az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt hangzottak el.

Újságíróknak nyilatkozva Szanyi azt mondta: elképesztő, hogy egy miniszter egy parlamenti szakbizottság előtt a magyar kormánnyal szembeni felforgató, ellenséges lejárató tevékenységgel vádol környező országokat, közvetve az Egyesült Államokat, valamint különböző, meg nem nevezett gazdasági csoportokat.

Lázár János “az Európai Bizottságot is azzal vádolta, hogy valamilyen sötét szándéktól befolyásolva indít különböző eljárásokat, hoz döntéseket Magyarországgal szemben” – jelentette ki az MSZP-s politikus, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország az EU tagja, és hogy a tagországok közösen működtetik az Európai Bizottságot, amelynek az a dolga, hogy őrködjön az európai szerződések betartásán. A kötelezettségszegési eljárások nem érzelmi indíttatásúak, a testületet azért állították fel, hogy szükség esetén ezzel az eszközzel éljen – tette hozzá Szanyi Tibor.

A szocialista EP-képviselő Lázár János azon kijelentését is bírálta, miszerint “komoly lehetőséget jelent, hogy a brüsszeli állandó magyar képviselet és a hírszerzés egy szervezeti egységben, a Miniszterelnökségnél van, mert a hírszerzés segítségével az ország jobban fogja tudni érvényesíteni érdekeit a brüsszeli döntéshozatalban”.

Szanyi szerint az EU átlátható szövetségi rendszer, és “bárdolatlanság”, ha valaki “azzal fenyegeti meg a többi 27 tagországot, hogy majd ráküldi a hírszerzését”.

Innentől kezdve – vélekedett Szanyi Tibor – nagyon nehéz lesz a sorsa az állandó képviseleten dolgozóknak, mert “gyakorlatilag körüllengi őket az a vélelem, hogy ők a hírszerzés emberei”, és a magyarokra gyanakvó szemmel fog nézni mindenki, ami leszűkíti az egyébként az EU-ban nyilvánosan megszerezhető információk körét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik