Nagyvilág
pozsony tüntetés (Array)

Fico szerint rendben van, hogy húsz rendőr rugdos egy földön fekvő tüntetőt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 06. 24. 12:04

Az ez ellen felszólaló újságíróknak azt mondta, nincs ok kiállni a neonácik mellett.

A pozsonyi Sme napilap birtokába került egy videofelvétel, amelyen azt lehet látni, hogy húsz rendőr rugdos egy földön fekvő kopasz fiatalembert, vélhetően egy tüntetés egyik résztvevőjét – írja az Új Szó. A szlovák fővárosban múlt szombaton iszlám-ellenes demonstrációt tartottak, vélhetően itt készült a felvétel.

Több ezer, nagyrészt szélsőjobboldallal szimpatizáló tüntető vett részt a megmozduláson, ami erőszakba torkollt, 140 embert előállítottak, három rendőr megsebesült. A belügyminiszter és Robert Fico kormányfő 15 rendőrt kitüntetett, nem tudni, van-e olyan közöttük, aki részt vett a tüntető bántalmazásában. A felvételen látszik, hogy a férfi nem is védekezett, ennek ellenére megállás nélkül rugdosták.

Milan Žitny biztonsági elemző szerint a rendőrség beavatkozása jogszerű volt, de a felvételt látva egyértelmű, hogy túllőttek a célon. A belügyminiszter azt mondta: ő nem látott semmi törvényelleneset, a felvételen nem látni az előzményeket, de úgy véli: egy aktív ellenállást tanúsító személy ártalmatlanításáról van szó. Robert Fico pedig felháborodott azon, hogy az újságírók megkérdőjelezték a rendőrök beavatkozását, úgy fogalmazott: „nincs ok kiállni a neonácik mellett”. „Önök valóban fantasztikusak. Mindenáron le akarják járatni a rendőröket. Ezt hagyják abba” – mondta.

Kaliňák belügyminiszter szerint a letartóztatott személynek ilyen esetben a földön kell feküdnie, kezével a feje mögött és hangosan számolnia kell. Ha ezt nem teszi, a rendőrök addig figyelmeztetik, amíg nem tesz eleget a felszólításnak.

A biztonsági elemző ugyanakkor úgy véli: a fiatalember senkit nem támadott meg, nem tanúsított ellenállást, de ha így is lett volna, a rendőrök csak törvényben meghatározott kényszerítő eszközöket használhattak volna, a rugdosás pedig nem tartozik ezek közé.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.