Nagyvilág

A szlovákok elutasították a menekültkvótát

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 06. 24. 19:32

A szlovák törvényhozás elutasítja azt az uniós jogszabálytervezetet, amely kötelező érvényű kvótákat vezetne be a menekülteknek az EU-tagországok közti újraelosztására.

Korábban a témában:

A szöveget a 150 fős pozsonyi parlament jelen lévő tagjai egyöntetűen, 125 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, egy képviselő tartózkodása mellett hagyták jóvá.

A határozat Robert Fico kormányfőt a benne megállapított álláspontok képviseletére kötelezi az Európai Tanácsnak a menekültek beáramlásával és a menekültkvóták témájával is foglalkozó, csütörtökön kezdődő brüsszeli ülésén.

A szlovák törvényhozás a kvótarendszert nem tartja helyes megoldásnak. A parlament ugyanakkor elutasította azt is, hogy bármilyen módon kétségbe vonják a schengeni rendszer alappillérét, amely a személyek szabad mozgáshoz való jogát garantálja.

A képviselők a határozat további pontjaiban kifejezik szolidaritásukat a többi uniós tagországgal a migráció problémájának megoldására vonatkozóan, valamint azzal a felelősségvállalással összefüggésben is, amely az EU közös külső határainak védelmét célzó intézkedésekben áll.

A határozatban kiemelik: fontosnak tartják a migránsok visszatelepítésével járó politika megerősítését is, annak “elriasztó” hatása miatt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.