Nagyvilág

A szlovákok elutasították a menekültkvótát

A szlovák törvényhozás elutasítja azt az uniós jogszabálytervezetet, amely kötelező érvényű kvótákat vezetne be a menekülteknek az EU-tagországok közti újraelosztására.

A szöveget a 150 fős pozsonyi parlament jelen lévő tagjai egyöntetűen, 125 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, egy képviselő tartózkodása mellett hagyták jóvá.

A határozat Robert Fico kormányfőt a benne megállapított álláspontok képviseletére kötelezi az Európai Tanácsnak a menekültek beáramlásával és a menekültkvóták témájával is foglalkozó, csütörtökön kezdődő brüsszeli ülésén.

A szlovák törvényhozás a kvótarendszert nem tartja helyes megoldásnak. A parlament ugyanakkor elutasította azt is, hogy bármilyen módon kétségbe vonják a schengeni rendszer alappillérét, amely a személyek szabad mozgáshoz való jogát garantálja.

A képviselők a határozat további pontjaiban kifejezik szolidaritásukat a többi uniós tagországgal a migráció problémájának megoldására vonatkozóan, valamint azzal a felelősségvállalással összefüggésben is, amely az EU közös külső határainak védelmét célzó intézkedésekben áll.

A határozatban kiemelik: fontosnak tartják a migránsok visszatelepítésével járó politika megerősítését is, annak “elriasztó” hatása miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik