Külföld
orbán (Array)

Menekültkérdés: Orbán kottájából játszik Fico

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 06. 23. 16:55

Amennyiben az Európai Bizottság elfogadja a menekültek kvótarendszer alapján történő újraelosztását bevezető jogszabályjavaslatot, a szlovák kormány fontolóra veszi, hogy népszavazást kezdeményezzen a menekültkérdésről.

Így próbálja meg elkerülni a kabinet számára elfogadhatatlan brüsszeli döntés következményeit. A miniszterelnök a pozsonyi törvényhozásban szólalt fel, amely kedden az Európába irányuló menekültáradatról tárgyalt, és tervezte az EU által javasolt menekültkvótákat elutasító határozat elfogadását is.

A szlovák miniszterelnök a plénum előtt többször is leszögezte: Szlovákia rossz megoldásnak tartja és elutasítja a kvóták kötelező jellegű bevezetését, az Európába beáramló menekültek problémájának megoldása kapcsán pedig kizárólag az önkéntes szolidaritásra alapuló lehetőségeket tartják elfogadhatónak.

Elmondta: a kvótákkal és az Európai Tanács (ET) e témával is foglalkozó, csütörtökön kezdődő ülésével kapcsolatban hétfőn telefonos egyeztetést folytatott Magyarország és Csehország miniszterelnökeivel, és a nap folyamán ugyanilyen tanácskozásra kerít még sort a lengyel kormányfővel is, s az így született megegyezések mentén a visegrádi négyek közös álláspontot fognak képviselni a brüsszeli csúcstalálkozón.

orban(1)(650x433).jpg (Array)Kép: MTI 

Kifejtette: így várhatóan sikerül majd elérniük, hogy az uniós állam- és kormányfők által elfogadásra kerülő dokumentumba ne kerüljenek be a kötelező kvóták. Azt azonban nem tudják megakadályozni, hogy az Európai Bizottság folytassa a kvótákra vonatkozó jogszabály előkészítését, és kérdéses, hogy annak elfogadását is sikerül-e majd blokkolni, mivel ahhoz nem szükséges az összes tagállam egybehangzó jóváhagyása, csupán az egyszerű többség.

Fico leszögezte: amennyiben a brüsszeli bizottságnak a kötelező menekültbefogadási kvótákról szóló és elfogadása esetén az összes EU-tagországra kötelező érvényű jogszabályjavaslatát hatályosítják, a szlovák kormánynak kötelessége megkeresnie azokat a lehetőségeket, amelyek által szembefordulhat ezzel a döntéssel.

“Szeretném bejelenteni, hogy fontolóra vesszük egy népszavazás kiírásának kezdeményezését is” – jelentette ki Robert Fico, hozzátéve: amennyiben ebben a kérdésben sikerül széleskörű politikai konszenzust kialakítani, az “út lehet” az EB döntésének következményeinek elkerülésére.

A pozsonyi törvényhozás várhatóan még kedden szavaz a kormány határozati javaslatáról, amely elutasítja az EU által javasolt menekültkvótákat. Tekintettel Fico kormánypártjának parlamenti többségére, valamint arra, hogy a kötelező kvótákat a legtöbb parlamenti párt helytelennek tartja, a határozatot nagy valószínűséggel jóváhagyják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.