Nagyvilág

Mauzóleumokat robbantott az Iszlám Állam

iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
iszlam-allam(960x640).jpg (Array)

Két jelentős mauzóleumot is felrobbantott a napokban a dzsihádista terrorszervezet, az északkelet-szíriai Palmüra romvárosban és környékén.

Az egyik elpusztított mauzóleum négy kilométerre északra feküdt Palmürától, és az iszlám síita vonulatának előretörésében jelentős szerepet játszó Ali kalifa – az iszlám negyedik, a síiták szerint „helyesen vezető” kalifája – unokatestvérének leszármazottjáé volt. A másik felrobbantott mauzóleum ötszáz éves volt, s a város egyik vallási vezetőjének volt a nyughelye. A mauzóleum a város diadalívétől ötszáz méterre feküdt. 

Az IÁ szélsőségesei az uralmuk alá tartozó szíriai területeken az elmúlt egy év során mintegy ötven darab, száz és kétszáz év közötti mauzóleumot és sírhelyet pusztítottak el, mert az ilyen típusú végső nyughelyek saját értelmezésük szerint ellenkeznek az iszlámmal – mondta Karím. Hozzátette, az elmúlt tíz napban a palmürai lakosok sírköveit is elpusztították, ha azok láthatóak voltak. A síroknak ugyanis a szélsőségesek felfogása szerint nem szabad szembetűnőnek lenniük – magyarázta a régészeti illetékes.

Múlt héten az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet azt közölte, hogy az IÁ emberei taposóaknákat és egyéb robbanószerkezeteket telepítettek a romváros területén, bár egyelőre nem tiszták a radikálisok szándékai. Nem tudni, hogy a történelmi emlékhely teljes körű megsemmisítése vagy a kormányhadsereg elrettentése a céljuk.

Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt egy oázisban, Damaszkusztól 240 kilométerrel északkeletre és az Eufrátesztől 200 kilométerrel nyugatra. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem fontos központjaként szolgált, a karavánok számára hosszú évszázadokon “a sivatag mátkája” volt.

Közben pedig az előrenyomuló kurd erők elfoglaltak egy katonai támaszpontot és egy városz is az Iszlám Államtól a szélsőséges szervezet fellegvárának számító észak-szíriai Rakka tartományban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik