Nagyvilág

Macedónia ingyen vonatjegyekkel könnyíti meg a menekültek áthaladását

menekultek(960x640).jpg (Array)
menekultek(960x640).jpg (Array)

Mostanáig a Görögországon át menekülők útjának legnezehezebb szakasza volt Macedónia. Szerbia emberáradatra számíthat - írta meg a Die Presse.

A szkopjei kormány törvénymódosítással könnyíti meg a menekültek áthaladását az országon – számolt be a Die Presse osztrák lap. Mostanáig a rossz anyagi körülményeiről is ismert Macedónia a menekültek útjának legnehezebb szakasza volt a rendőri akciók és a túlzsúfolt menekülltáborok miatt. De ennek vége, ugyanis a macedón kormány megváltoztatta a menekülttörvényt.

A menekültek legnagyobb része gyalogszerrel vagy rozoga kerékpárokon szeli át az országot, gyakran a vasúti síneknél halad a menet, ez pedig komoly rizikót jelent. Legutóbb áprilisban gázolt halálra 14 szomáliai és afganisztáni menekültet a vonat Velse városánál.

A macedón hatóságok becslései szerint az országba illegálisan belépők száma idén megháromszorozódott, az ellenzék többször kritizálta a kormány menekülpolitikáját. Miután a rendőrség bejelentette, hogy naponta körülbelül 2000 bevándorlót tartóztatnak fel, a kormány szembefordult eddigi megfontolásaival.

A cikk megemlíti: míg Magyarország és Bulgária kerítéssel igyekszik úrrá lenni a problémán, Macedónia a menekültek átutaztatásában látja a megoldást: a múlt héten beterjesztett javaslat szerint a bejelentett menekültek ingyen használhatják a buszokat és vonatokat. A javaslat szerint minden újjonan érkezőnek jelentkeznie kell a rendőrségen és legális tartózkodási engedélyt kell szereznie vagy el kell hagynia Macedónia területét.

A lépés jelentős hatással lehet Szerbiára. Az ország északi részén megnövekedett számú menedékkérők rekedhetnek – továbbhaladásukat a magyar kerítés akadályozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik