Nagyvilág

Líbia légicsapásokkal fenyegeti az európai hajókat

Libiai-menekultek(960x640).jpg (Array)
Libiai-menekultek(960x640).jpg (Array)

A nemzetközileg elismert líbiai kormány fegyveres erői azzal fenyegették meg az európai országokat, hogy légierejük támadást indít bármely, a líbiai vizekre engedély nélkül belépő hajó ellen.

“Bármely, a líbiai vizeken előzetes engedély vagy együttműködés nélkül hajózó vízi járművet harci repülőgépekkel veszünk célba” – mondta Szakr Al-Dzsarúsi, a líbiai légierő parancsnoka.

Egy nappal korábban az európai uniós tagországok külügyminiszterei meghozták a döntést az illegális migráció megfékezését célzó földközi-tengeri katonai művelet első, felderítési szakaszának megkezdéséről. A megegyezés alapján hozzávetőleg egy héten belül várható a kijelölt hadihajók megjelenése az érintett térségben, amely a líbiai parti vizeket is jelenti.

Az EU-országok csúcsvezetői áprilisban úgy döntöttek, hogy az uniónak erő alkalmazásával is fel kell lépnie az embercsempészek tevékenysége ellen. A tagállamok külügyminiszterei május 18-án életre hívták az EUNAVFOR Med elnevezésű tengeri műveletet. E tevékenység első szakasza – amelynek a megkezdéséről most döntöttek – légi és haditengerészeti felderítésre, értesülések gyűjtésére, a csempészek által leggyakrabban használt útvonalak feltérképezésére, valamint szükség esetén a nyílt tengeren bajba került hajókon levő emberek mentésére korlátozódik.

Ahhoz, hogy már a líbiai partoknál – lehetőség szerint a menekülteket szállító járművek útnak indulása előtt – katonai erőt alkalmazzanak a csempészekkel szemben, az EU szeretné megszerezni az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazását, amihez viszont a BT-ben jelenleg uralkodó álláspont szerint szükség lenne a líbiai hatóságok ilyen irányú segítségkérésére.

Csakhogy Líbiában jelenleg polgárháborús káosz uralkodik: két parlament és két kormány működik párhuzamosan, és különféle fegyveres csoportok próbálják magukhoz ragadni a hatalmat.

Az elmúlt hónapokban egyre drámaibb méreteket öltött a Dél-Európába irányuló illegális migráció: Észak-Afrikából, döntően Líbiából embercsempész bűnbandák túlzsúfolt lélekvesztőkön indítanak útnak főként Olaszország partjai felé a háborúk, egyéb konfliktusok, illetve a nyomor elől menekülő afrikai, közel-keleti és ázsiai embereket. Eddig csak idén több ezren vesztek a Földközi-tengerbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik