Nagyvilág

Freedom House: Magyarország nem szilárd demokrácia

magyar köztársaság tábla (Array)
magyar köztársaság tábla (Array)

A nonprofit szervezet jelentésében megállapította: éét év zuhanás után Magyarország a korábbi, konszolidált, vagy szilárd demokrácia kategóriájából visszaesett a nem szilárd demokráciák közé.

Magyarország egészen a tavalyi évig a szilárd demokráciák között tartotta magát, idén viszont már csak a félig szilárd demokráciák közé tartozik, ahogyan Románia, Bulgária, Szerbia, Horvátország, Montenegró – szemlézi a Freedom House nevű, a demokratikus átrendeződést figyelemmel kísérő nonprofit szervezet legutóbbi jelentését a hvg.hu. A szervezet szerint Magyarország hét éve folyamatosan visszaesik a demokráciaértékelésben.

Az olyan volt kommunista országok, amelyek korábban Magyarországhoz hasonlóan mára az Európai Unió tagjai lettek, a konszolidált demokráciák körébe kerültek. Az első hely Szlovéniáé, őket Észtország, Lettország, Csehország, Lengyelország, Litvánia és Szlovákia követi.

A szervezet különböző szempontok szerint osztja a hibapontokat, ezek átlaga adja ki a végső pontszámot. Magyarország gyatra pontszámot kapott a cikk szerint a média függetlensége, a demokratikus központi kormányzás, és a korrupció osztályozásakor, de sokhibapontot kapott a önkormányzatok demokráciateljesítménye, az igazságtalan választási rendszer, a bírói függetlenség is.

A jelentés megjegyzi: a bírói függetlenség az elmúlt öt évben egyedül Oroszországban sérült oly mértékben, mint ahogyan Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik