Nagyvilág

A csehek szögesdrótot szeretnének a határra

határzár, törökország (Array)
határzár, törökország (Array)

A csehek többsége számára elfogadható lenne, ha az illegális bevándorlók miatt a kormány felújítaná az államhatár őrzését, illetve ha a határ bizonyos részén szögesdrótkerítést emelne.

Ez derül ki abból a a felmérésből, amelyet a Tyden című liberális hetilap készített az olvasók körében. A népszerű társadalompolitikai hetilap weblapján feltett kérdésre tíz nap alatt a válaszoló olvasók 73 százaléka igennel, 21 százaléka nemmel válaszolt, míg 6 százaléknak mindegy, hogy mi lesz.

Csehországban az év elejétől május végéig összesen 2418 illegális migránst vettek őrizetbe a hatóságok, ami 42 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az őrizetbe vettek többsége Koszovóból, Szíriából, Afganisztánból, Pakisztánból, Algériából és Szomáliából származik.

Az idei első öt hónapban 679 külföldi állampolgár kért menekültstátust Csehországban, 286-tal több, mint 2015 első öt hónapjában. A tavalyi menedékkérők mintegy felét ukrán állampolgárok tették ki. Az egész tavalyi évben a menedéket kérő külföldiek száma 1156 volt. Menedéket a cseh hatóságoktól 760 kérelmező kapott.

A hatóságok szerint Csehország a migránsok számára alapvetően továbbra sem célország, hanem döntő mértékben tranzitország. Az Európai Bizottság által javasolt megoldást – a menekültügyi kvótákat – a cseh kormány határozottan elutasítja. Milan Chovanec cseh belügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy tekintettel a Magyarországon kialakult helyzetre a cseh hatóságok megerősítették a Magyarország és Ausztria felől érkező vonatok, illetve a közutak ellenőrzését.

A prágai sajtó értesülései szerint néhány szélsőjobboldali civil szervezet illegális bevándorlás elleni tüntetést szervez péntekre a dél-morvaországi Brünnben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik