Nagyvilág

Új EP-frakció: személyes ellentét miatt maradt ki a Jobbik

Marine-Le-Pen(960x640).jpg (Array)
Marine-Le-Pen(960x640).jpg (Array)

Frakciót alapítottak az Európai Parlamentben, de a Jobbikot nem hívták meg. Balczó Zoltán szerint egyértelmű, hogy nem is vettek volna ebben részt. A franciák szerint nem is hívták őket.

Megírtuk korábban, szélsőjobboldali frakció alakult az Európai Parlamentben a francia Marine Le Pen vezetésével, „Szabadság és Nemzetek Európája” néven. A képviselőcsoport a nemzeti szuverenitás védelme mellett az eurózóna lebontását és a bevándorlás teljes leállítását tűzte ki célul.

A frakciót hét EU-tagállam 36, eddig a függetlenek közt ülő képviselője alapította meg: a francia Nemzeti Front tagjai a holland Szabadságpárttal, az Osztrák Szabadságpárttal, az olasz Északi Ligával, a lengyel Új Jobboldallal, a belgiumi Flamand Érdekkel és a brit Függetlenség Párt egy volt képviselőjével szövetkeztek.

Az EUrologos most arról ír, Balczó Zoltán jobbikos EP-képviselő számított rá, hogy Le Pen előbb vagy utóbb sikerrel hoz össze egy hét országból képviselőket a frakcióhoz. Ez a frakcióalapítás egyik feltétele. „Az, hogy a Jobbik ebben nem vesz részt, az teljesen világos volt” – mondja Balczó.

A Nemzeti Front delegációvezetője pedig cáfolta, hogy megbeszéléseket folytattak volna a magyar párttal a csatlakozásról. Állítja, a magyar párt néhány kijelentése zavarja a pártot és személyesen Le Pent is. Balczó azonban másként emlékszik:

„Engem személy szerint kétszer kértek, hogy csatlakozzak. Már júniusban egy FPÖ-s képviselő, akivel előző, tízhónapos parlamenti mandátumom alatt viszonylag szorosan működtünk együtt, erre kért. Ősszel a francia Nemzeti Frontnak egy képviselője ült le velem, és szintén ezt a javaslatot tette. Világos volt, hogy a Jobbikkal nem, csak abból egy embert kiemelve szeretnének együttműködni. Ez elfogadhatatlan volt. Ősszel Morvai Krisztinát is megkeresték.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik