Nagyvilág

Rázúdult az első tájfun Kína partjaira

Kujira tájfun (Array)
Kujira tájfun (Array)

A Kujira hatalmas hullámokat verve, 90 kilométeres óránkénti sebességű széllel, zúdított esőt a dél-kínai Hajnan szigetre.

A Kujira vasárnap formálódott tájfunná a Dél-kínai-tengeren. Érkezése előtt több mint 40 ezer embert evakuáltak és költöztettek ideiglenesen biztonságos helyre, és több mint 20 ezer halászhajót rendeltek vissza a tengerről a kikötőkbe.

 
Fotó: Europress 

Hétfőn estig több mint 100 járatot töröltek a hajkoui és szanjai nemzetközi légikikötőkben. A Hajnant Kantonnal összekötő hajó- és vasúti közlekedést felfüggesztették, csakúgy, mint a Hajkou és Szanja közötti gyorsvasút forgalmát. A tartomány székvárosában, az általános és középiskolákban kedden szünetelni fog a tanítás.

A médiában közölt fényképek tanúsága szerint már az előszelek is meglehetősen felkorbácsolták a hullámokat a sziget északi, középső és keleti partjainál, miközben 50 és 100 milliméter közötti csapadék hullott. Szanja felett az eget sötét felhők borították.

A beszámolók megjegyzik, hogy az eső jól jön Hajnannak, mivel a trópusi sziget területének 30 százaléka szenved az aszálytól. Körülbelül 130 ezer embernek gond az ivóvízhez jutás, 119 kisebb víztározó száradt ki.

Az ismert üdülőhely, a déli tengerparti város, Szanja a helyi meteorológiai adatok nyilvántartása, vagyis 1959 óta nem szenvedett ilyen súlyos szárazságtól. A májustól mért csapadék mennyisége itt a 10 százaléka volt az ilyenkor megszokottnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik